Предсказателят

Автор: Галина Златарева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Издателство Архипелаг
Брой страници 464
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 461 грама
Размери 14x20
ISBN 9789544560355
Баркод 9789544560355
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

366 г. Смутни времена на Балканите и в Европа.
Крале, царе и императори се въртят в омагьосан кръг... Всеки се бори срещу всекиго. Всеки търси съюзници и се озърта в кой момент дори най-доверен аристократ или близък роднина ще го удари в гръб.
А прииждащите от изток турци се оказват удобни наемници ту за един, ту за друг владетел и... заливат земите ни.
2012 г. В Созопол е открит странен скелет.
Археолозите могат да го датират, но не и да кажат кой и какъв е бил този човек. Но и той е имал име и история. А може би по странен начин неговата съдба е била преплетена с бурните събития от онова далечно минало?
Галина Златарева гради особен, но убедителен образ на активен млад мъж, небезразличен към бедствията, връхлитащи земята му. Той търси начини да се намеси и промени потока на събитията, с което да избави българите от петвековна турска власт.

"... Оксан седна на стола и каза пределно откровено:
– Идвам много отдалече, царю. Представи си как времето тече. След теб се раждат и живеят други хора, техните деца и децата на техните деца. И така стотици години. И през тези стотици години земята ти е завладяна от турците. И всеки, който надигне глава за съпротива, отсичат му я. Насилват жена му, отвличат децата му, палят къщата му... Загиват стотици и хиляди българи, докато прогонят тези завоеватели. Искаш ли да направиш така, че да не завладеят нашата земя?
– Защо си толкова сигурен, че ще я завладеят?
– Защото вече са я завладели половината.
– Нищо не са завладели. И ромейската империя я има. И Вълкашин държи югозапада, и Добротица се е укрепил на изток, и Влайку е силен във Влахия. Всяко царство си е на мястото. И моето, макар да е васално.
– Търновско, Видинско, Добротишко... Все е България, царю! Двама от братята ти загинаха в битка за нея под Стара планина, бранейки тая обща България. Тя е една на всички ни. Няма моя и твоя..."

Ключови думи: Страници българска история

от Галина Златарева / дата: 02 фев 2020

Прави сте и в двата коментара. Книгата е вторият ми роман, но с променено заглавие. Ако сте се почувствали огорчени, пишете ми и ще си получите обратно парите. Но наистина много сериозно премислих и накрая се реших на тази промяна. Тя все пак е отразена на гърба на корицта. Ако сте харесали романа при първото му прочитане, ще ме разберете – любителите на историческите романи не посягаха към книга с вампир в заглавието. Така загубих читатели. "Предсказателят" много по-точно съответства на замисъла ми. Съжалявам, че още при първото издание не се съобразих с настойчивите възражения на най-близките до мен хора. Моля да ме извините и разберете. Галина.

от Георгиев / дата: 24 яну 2020

Уважаема Г-жо Златарева,
Необходимо ли беше да се издава книга само с променено заглавие?. Какви допълнения може да има при един и същ сюжет, все едно да промениш заглавието на докторат след като си го вече защитил и да се води за нов.
Нима нямате идея, или идеи за нещо ново в стила на първата ви книга. Много добре знаете, че в Българската история има огромни възможности за това. А между впрочем Тя е и доста изопачена, недоизказана, забравена и най-вече забранена.

от николов / дата: 17 яну 2020

Тази книга не е ли преиздаване на старата с подобен сюжет?. Или е нещо ново.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]