Русия, Полша от море до море и българите

Автор: Калоян Панчелиев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Еър Груп 2000
Брой страници 106
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 198 грама
Размери 17x24
ISBN 9789547521971
Баркод 9789547521971
Категории История, Книги

Съществуването на Втората българска държава на политическата карта на Европа се преустановява в края на 14 век след падането й под османска власт.

През 1393 г. османските турци превземат Търново, а две години по-късно – Никопол. За последните дни на крепостта Никопол и българския цар Иван Шишман след завръщането на султан Баязид I (1354 - 1403 г.) от битката при Ровине във Влашко през 1395 г. се разказва в един кратък ръкопис от архива на "Топкапъ Сарай" (Istanbul – Topkapi Sarayi, Ar. 6374): "Земята на Никопол имаше по това време един бег Шишман, който също като влашкия войвода плащаше харадж на владетеля [Баязид]. За да може да премине на другия бряг на р. Дунав, той [Баязид] поиска от онзи [Шишман] лодки; и щом този му ги достави и щом [Баязид] се намери на другия бряг [на реката], той заповяда да доведат казания Шишман и го обезглави; и завладявайки така Никопол, превърна го в санджак".

Вероятно това е последното известие от късното Средновековие, което от една страна показва наличието на речна флотилия от лодки, поддържана от български владетел, а от друга демонстрира капитулацията й през 1395 г., когато същата е предадена на турците за целите на превоза на войската на султан Баязид I от северния на южния бряг на река Дунав. Ще изминат столетия преди идеята за български флот отново да си проправи път в Европа с подкрепата на полската емиграция в Париж през 19 век в лицето на организацията "Отел Ламбер" под ръководството на княз Адам Чарториски.

Четиристотин петдесет и четири години след ликвидирането на флотилията на цар Иван Шишман и превземането на Никопол от османските турци през 1395 г. тази идея се завръща в Европа през 1849 г. по символичен начин – на крилете на белия орел, олицетворение на изгубената държавност и надежда за възстановяване на Полша, издигнати от "Отел Ламбер", част от чието интелектуално наследство са трудовете на Владимир Терлецки.

В книгата се акцентира върху значението на делото на Терлецки за полагането на идейните основи на българския военен флот на Черно море преди 170 години в неговия труд "Слово на един русин към всички братя от славянския род по славянски въпроси", който представлява религиозно-политическа брошура, издадена от Терлецки през 1849 г.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]