Вуйчо Ангел. Домът на Гюрингер

Автор: Панаит Истрати

Коментари: 0

Издател Персей
Преводач Дарина Фелонова
Брой страници 326
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 354 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191612215
Баркод 9786191612215
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Панаит Истрати (1884-1935) е един от големите румънски писатели. Той е роден през 1884 г. в Браила. През 1916 г. заминава за Франция, а през 1921 г. в Ница, отчаян от живота си, прави опит за самоубийство. По една случайност в джоба му намират неизпратено писмо до известния френски писател и носител на Нобелова награда за литература Ромен Ролан – това напълно променя живота на Истрати. Ролан го убеждава да опише живота си и така излиза първата му книга „Кира Киралина“ (1924 ). На литературната сцена изгрява звездата на „балканския Максим Горки“, както го нарича самият Ролан. Следват романите „Вуйчо Ангел“ (1924), „Хайдути“ (1925), „Кодин“ (1925), „Михаил“ (1927), „Домът Тюрингер“ (1933) и др. Освен характерната за Истрати автобиографичност, много от творбите му са тясно свързани помежду си, като в тях се проследяват житейските перипетии на младия Адриан Зографи, на неговите роднини и приятели, и по този начин се преплитат множество несретни и чудати съдби на хора от различни социални прослойки.

„Вуйчо Ангел“ разказва за страдалческата съдба на Ангел, един от братята на майката на Адриан Зографи, който от добър християнин, почтен човек и горд баща на три деца се превръща в пияница, отшелник и неверник. Макар че е роден в бедняшко семейство, Ангел работи усърдно, успява да натрупа състояние като кръчмар и купува голям имот, който превръща в процъфтяващ чифлик. За съжаление, животът му поема трагичен завой, след като се оженва за красива, но мързелива и безотговорна жена. Заради безхаберието й губи чифлика си, а някогашната му любов към нея се превръща в отвращение. Но най-силният удар, който му нанася съдбата, е смъртта на трите му деца, и особено на едничкия му син. Ангел остава сам-самичък срещу целия свят и се обръща за утеха към алкохола. Но ще могат ли силният му характер и острият му ум, които продължават да тлеят у него, да му разкрият истинския смисъл на живота и да го измъкнат от бездната, в която е пропаднал?

„Домът Тюрингер“ е роман за личното израстване и борбата на идеалите и реалността. Младият Адриан Зографи започва работа като момче за поръчки в буржоазния дом на двамата братя Тюрингер, богати износители на зърно, с немски произход. Там той бива очарован от красивата и грациозна госпожа Ана, съпругата на Макс Тюрингер, която боготвори повече от всичко. Същевременно пламенната бунтовническа душа на Адриан го тласка към борбата на работническото движение, и в частност на пристанищните работници в Браила, които, усещайки заплахата на технологичния процес, осъзнават, че трябва да работят сплотено и да се противопоставят на несправедливата система. Така сърцето на Адриан се разкъсва между два свята – този на буржоазията – тъй като в дома Тюрингер всички се отнасят към него като с член на семейството, и този на угнетената работническа класа, която повече не може да търпи издевателствата на господарите си.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg