Хроники на безвремието. Краят на демагогията

Автор: Валентин Вацев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Брой страници 360
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 458 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190106203
Баркод 9786190106203
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Дългогодишният преподавател в АОНСУ и в Европейския колеж, както и в други висши учебни заведения, анализатор и публицист, геополитик и политолог, доц. д-р Валентин Вацев е име, което най-малко се нуждае от представяне.

Книгата, която читателят държи в ръцете си, е талантливо и своеобразно продължение на вектора, заложен преди повече от век от М. Пруст в неговия роман „По следите на изгубеното време“. В български условия „Хроники на безвремието“ са психограма на загубените 30 години от осмисления национален живот, които свикнахме да наричаме „преход“.

Статиите в книгата са свързани на дълбоко смислово равнище. Подзаглавието „Краят на демагогията?“ иде да подчертае не само привидната отстраненост на автора като страничен наблюдател на този най-трагичен обществен разлом на новата българска история, на крушението на идеали и авторитети. В същото време то е и ключ към позицията на автора, разчел ръждивия йероглиф на един летопис на времето с обратен знак, в който падат маските на двойнобиографичните хора, лъсват образите на предатели и предателства.

Така читателят може сам да състави анамнезата на болното време, наречено „преход“ , и сам да произнесе над неговите герои своята справедлива присъда.

Ключови думи: Летни хитове

от Четящият човек / дата: 28 юли 2020

Следя с интерес гостуванията на Валентин Вацев в различни предавания и в частност когато коментира геополитически въпроси. Книгата обаче ме разочарова. Състои се от събрани статии, повечето от които с изтекъл срок на годност, касаещи партията столетница, годините на прехода и ред други теми които днес не са интересни никому. Ако може от тези статии да се извлече някакъв основен тезис над който е работил автора, това определено са тезиси в подкрепа на Русия и обругаване на Америка, ЕС и нахокване на цялата политическа върхушка управлявала България през последните 30 години. През по-голямата част от написаното, Вацев си служи с доста сложен език, който е труден за разбиране и пречи да на читателя да следи мисълта му. Но може и грешката да е моя, защото съм купил да чета книга надхвърляща умственият ми багаж.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]