Съчинения Т.7: За неподчинението и други есета. Може ли човекът да тържествува. Революция на надеждата: към една очовечена технология

Автор: Ерих Фром

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Преводач Съставителство и превод Росен Ангелов
Брой страници 688
Година на издаване 2020
Корици твърди
Език български
Тегло 837 грама
Размери 15x22
ISBN 9789540905990
Баркод 9789540905990
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Човешката история беше възвестена от една постъпка на неподчинение според еврейските и гръцките митове. Адам и Ева, живеейки в Едемската градина, са част от природата; те са в хармония с нея, но не преминават отвъд нея. Те са в природата както зародишът е в утробата на майката. Те са хора и в същото време не са все още хора. Всичко това се променя, когато не се подчиняват на една заповед. Като прекъсва връзките със земята и майката, като скъсва пъпната си връв, човекът възниква от дочовешката хармония и е способен да направи първата си стъпка към независимост и свобода. Неподчинението освобождава Адам и Ева и отваря очите им. Те се разпознават като чужди един на друг, а света извън тях като чужд и даже враждебен. Неподчинението разкъсва първичната връзка с природата и ги прави отделни, обособени хора.

Ерих Фром

Ключови думи: Голямото четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Erich Fromm 1900-1980. US психоаналитик и социален философ от германски произход, който през 1933 се изселва в САЩ, за да избяга от нацизма. Фром подчертава ролята на културата във формирането на личността - възглед, който го отличава от традиционната психоанализа. Автор е на Бягство от свободата 1941, Психоанализа и религия 1950, Здравото общество 1955 Изкуството да обичаш 1956.