Дневник, намерен във вана

Автор: Станислав Лем
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Колибри
Преводач Силвия Борисова
Брой страници 344
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 265 грама
Размери 13x20
ISBN 9786190207351
Баркод 9786190207351
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

От ерата на неогена е останало само едно свидетелство – намереният във вана дневник на един таен агент, тръгнал по следите на Инструкцията, от която трябва да разбере каква е възложената му Мисия. От стая в стая, от етаж на етаж и от коридор в коридор в разположен дълбоко под земята правителствен комплекс разказвачът се оказва увлечен в една параноична антиутопия, в която нищо не е такова, каквото изглежда, нито каквото не изглежда. Всичко е свръхсекретно, всеки подозира всекиго, враговете са колкото вездесъщи, толкова и неизвестни. В този враждебен свят цари хаос, шпиономания, двусмислие и измама, а ваната е единственото убежище на докарания до границите на безумието герой. С „Дневник, намерен във вана“ големият класик на научната фантастика излиза извън рамките на жанра, създавайки един смразяващ, кошмарен свят, подобен на въобразения от Кафка и Борхес, свят с дълбок подтекст и ужасяващи препратки, в който всяко име напомня друго име и всяко действие поражда непредвидено противодействие.

Ключови думи: Утопии и антиутопии

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Създаден през 1960 г., „Дневник, намерен във вана“ описва объркан и смразяващо актуален свят, наречен „Здание“, в който главният герой търси своето предназначение и смисъл. Влиза, завива, слиза и се качва в безкрайните стаи, коридори, асансьори, за да разбере защо е изпратен и каква е мисията му. Прехвърля се от адмирал към агент, през пазачи и войници, с които води хаотични разговори, от които в крайна сметка нищо конкретно не произлиза. Сред персонажите цари вечно подозрение за предателство и шпионаж. Завистливите езици сеят уж безразборни клюки, за да прикрият собствената си безполезност. Всеки враждува с врага си, без да назовава името му. Всеобщото двуличие в общуването е превърнато в канон. Нашият герой се опитва да намери логика в този свят. Опитва да убеди сам себе си, че в безумното поведение на всички има последователност, че по този начин Зданието го изпитва доколко е предан на мисията (която остава неназована). След това разбира, че тази монолитна, йерархична структура, с правилните си коридори, педантично подредените картотеки и канализационна мрежа са само параван. Маска, която цели да скрие от„профана истината за някакъв друг, по-висш план“. И докато се опитва да намери изход от този хаос, почти обезумява. Дали произлиза нещо конкретно от това?...

Ралица Маркова, Хеликон - Витоша

Роден в Лвов; постъпва в Лвовския медицински институт, който не завършва заради започването на втората световна война. Участва в съпротивителните движения. След края на войната завършва медицинския факултет на Ягелонския университет в Краков.

Първата му публикация е през 1946 г. От началото на 50-те години е професионален писател. След събитията през 1980 г. заминава от Полша и живее в Западен Берлин, Австрия, Италия. Връща се в Полша се в края на 80-те години.

Почетен доктор на Вроцлавския политехнически институт, лауреат на много национални и чуждестранни премии, в това число и Държавната премия на ПНР през 1976 г., Държавната премия на Австрия през 1986 г., лауреат на премията на Франц Кафка, Кавалер на Ордена на Белия Орел (1996).