Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове

Автор: Дейвид Бентли Харт
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Омофор
Преводач Борис Маринов
Брой страници 448
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 545 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542972822
Баркод 9789542972822
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. В контекста на една популярна в последните години книга с такава насоченост, "Делюзията Бог" на Ричард Докинс, Дейвид Бентли Харт предлага отговор от името на вярващите интелигентни хора, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота. Но книгата е нещо много повече - тя предизвиква най-вече "новите атеисти", проповядващи привидно задълбочено едно "евангелие на неверието", подплатено с пазарния успех на автори като Дан Браун, Сам Харис и Кристофър Хитчънс.

Дейвид Бентли Харт (р. 1965 г.) е американски православен философ, богослов и писател. Публикувал е трудове в областта на изкуството, литературата, религията, философията и политиката. Неговият превод на Новия Завет излиза през 2017 г. Защитава бакалавърска степен по изкуства в университета в Мериленд, магистър е по философия в университета в Кеймбридж, магистър по изкуства и доктор по философия в университета във Вирджиния. Преподавал е в университета във Вирджиния, университета "Св. Тома" в Минесота и колежа в Провидънс. Сред най-дискутираните му творби в областта на богословието, историята на християнството и критиката на атеизма са: The Beauty of the Infinite: The Aesthetics of Christian Truth. Grand Rapids, Ml: Wm. B. Eerdmans, 2003 ("Красотата на безкрайното: естетика на християнската истина"); The Story of Christianity: An Illustrated History of 2000 Years of the Christian Faith. London: Quercus, 2007 ("Християнството: илюстрована история на 2000 години християнска вяра"}; Атеистичните делюзии, 2009; The Experience of God: Being, Consciousness, Bliss. New Haven, CT: Yale University Press, 2013 („Опитът от Бога: битие, съзнание, блаженство"). През 2011 г. книгата му Атеистичните делюзии е отличена с наградата "Майкъл Рамси" в раздел Теология, а наградата е връчена на Дейвид Б. Харт от архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

„Постепенно способността ни да забравяме може да направи така, че всичко да ни се струва незабележително и предсказуемо: дори нещата, които понастоящем са за нас изцяло необикновени и невъзможни. Най-съществената функция на историческата рефлексия е да пробужда от самодоволната забрава и да ни връща обратно към познанието за нещата, които никога не трябва да бъдат изгубвани за паметта."

Дейвид Бентли Харт

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]