Време за мъже

Автор: Михаил Харалампиев

Коментари: 0

Издател Абагар
Брой страници 504
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 434 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191682638
Баркод 9786191682638
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Именитият учен и нобелов лауреат проф. Михаил Харалампиев описа живота си в книга. „Време за мъже“, пусната от авторитетното издателство „Абагар“, описва целия му житейски път, кариерата му на военен и учен, както и интересни факти от политическия му живот във Велико Търново.

От позицията си на професионалист, внимателно наблюдаващ военно-политическите процеси в световен мащаб от края на 60-те години до днес, проф. Харалампиев изнася в романизираната си биография и малко известни факти от националната и световната история, както и парадокси, с които е редно да бъде запознат всеки буден ум. Проф. Харалампиев преминава през цялата йерархия на Българската армия, като най-накрая оглавява и комисии по контрол за химическо разоръжаване по целия свят. Един от малкото експерти в света, допускан до секретни оръжия както в САЩ, така и в Русия, описва детайлно и спортните си постижения, благодарение на които формира характера си. Даже и в пенсионна възраст, той се включва в някои от най-големите маратони на няколко континента. Венец на цялата му кариера е сертификатът за принос към Нобеловата награда за мир, връчена на Организацията за забрана на химическото оръжие, в която е работил 10 години. “Книгата е написана за мислещи хора“, отбелязва самият проф. Михаил Харалампиев. 77-годишният учен е и пример за борбен и здрав дух дори за мнозина млади и до днес. Независимо от достолепието на годините си той не спира да спортува и за него не е проблем да направи челна стойка, да мине няколко километра с бягане по пресечена местност, а при всеки сняг не пропуска да сложи и любимите си ски, за да се поразходи из търновските паркове.Михаил Стефанов Харалампиев е роден на 30 ноември 1943 год.

Основното си образование завършва с пълно отличие през 1957 год. Средното си образование, в Априловската гимназия и Химически техникум, завършва със златен медал през 1961 год. През 1961–1962 отбива военната си служба като войник в химическите войски на Българската армия. През периода 1962–1967 година учи във Висшето военно общовойс-ково училище „Васил Левски“ и във Висшия химикотехнологически институт гр. София. Завършва с отличен успех като първенец на випуска „Химически войски“ с диплома „инженер по органически синтез и технология на високомолекулните съединения“ и военно звание „лейтенант“. В периода 1972–1976 година защитава докторска дисертация във Висшия химикотехнологичен и металургичен университет – София на тема ,,Дълготрайност на пластмасите при високи натоварвания“.

В периода 1977–1980 завършва Висшата военнохимическа академия на Руската федерация в Москва. Избран е за доцент през 1982 година. През периода 1967–1996 година служи като офицер от Химическите войски на БА, като изпълнява следните длъжности: командир на химически взвод, командир на химическа рота, помощник-началник на химическа служба на мотострелкова дивизия, преподавател, старши преподавател и ръ-ководител на катедра във Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Впериода 1990–1996 година мобилизационно е бил привличан на високи командни длъжности: началник на Отдел по оценка на ядрената, химическата, биологическата обстановка и засичането на ядрените взривове към Главният щаб на Сухопътните войски на БА; началник на Щаба на химическите войски към Главния щаб на Сухопътните войски на БА.

През периода 1991–1995 година е бил член на Специализирания съвет по военноинженерните науки към Висшата атестационна комисия (ВАК) на Министерския съвет на Република България. След спечелен национален конкурс през 1993 година е изпратен на курс за обучение за международен инспектор (към Организацията за забрана и унищожение на химическото оръжие към ООН (ОЗХО, седалище Хага, Кралство Нидерландия), в Кралския военен колеж по научни изследвания на Обединеното кралство Великобритания, Лондон.

През 1995 година завършва курс за инспектори към ОЗХО във Военнохимическата академия на САЩ, и Пайн Блъф Арсенал (бивш център за производство на химически оръжия, след 1993 преоборудван за тяхното унищожаване).

През периода 10 януари – 31 май 1997 година е на 6-месечна специализация в центровете за ядрена, химическа и биологическа защита на Кралство Холандия, САЩ, Русия, Обединеното кралство Великобритания, Германия и Италия.

На 20 юни 1997 година, за да получи назначение в ОЗХО, излиза в запаса на БА с чин „полковник“. От 23 юни 1997 до 31 декември 2005 е инспектор и ръководител на инспекционни групи към ОЗХО катоспециалист по химически боеприпаси. През октомври 2000 година е назначен за помощник на директора на Инспектората на ОЗХО в областта на качествения контрол по провеждане на инспекционните дейности, която длъжност изпълнява до 31 декември 2002. В периода от 1 февруари 2006 до 31 януари 2007 е инспектор на повикване към ОЗХО.

През май 2000 година ВАК към Министерския съвет на Република България го утвърждава за професор по „Технология и преработка на пластмасите и стъклопластите“. В конкурса участва с 15 учебника, 8 от които на висок печат, 117 публикации, от които 10 в списания с импакт фактор и 14 внедрявания в технологии по отбраната.

Има регистрирани изобретения в Англия, Русия и България. Проследени са 25 цитата на резултати от неговите разработки в „Кемикъл Абстрактс“. През октомври 2002 защитава втора дисертация във Военнохимическият университет на Руската федерация. Утвърден е за доктор на химическите науки на Руската федерация през декември 2002. В момента е гост-професор по химически и екологически науки в Националния военен университет „Васил Левски“.

В периода 1985–1990 е бил заместник-председател на Съюза на учените в България, клон Велико Търново. В периода 1990–1995 е бил член на Управителния съвет на Съюза на учените в България, София.

Научни интереси: екология и защита на околната среда; екологически последствия от войните; разрушаване на химически оръжия; дълготрайност на пластмасите и стъклопластите; приложение на полимерите във военно-химическото дело; синтез на високотоксични съединения.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]