Основни категории на социалната икономика. Избрани текстове

Автор: Макс Вебер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Критика и хуманизъм
Преводач Кольо Коев
Брой страници 386
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 458 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545872372
Баркод 9789545872372
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Това е вторият от три тома ръкописи, които издаваме последователно и които представят приноса на Макс Вебер, бащата-основател на социологията, към замисления от него мащабен проект Основи на социалната икономика.
Първият том, Фигури на културата / Фигури на властта, бе издаден в края на 2017 г. и представи отношенията между видовете общности, стопанството и правото през формиращата сила на политическите общности и посредничеството на „културния елит“. Бъдещият трети том, над който се работи в момента, ще бъде посветен на Веберовата социология на правото.
Настоящият том представя за пръв път в пълен обем на български език класическите Веберови „Основни социологически понятия“. Те са комбинирани с големия текст „Основни социологически категории на стопанското действие“.
Уникалната констелация между социология и икономика, каквато представляват текстовете в тази книга) ни въвлича в генеративната сила на Веберовата мрежа от категории, която той разгръща, за да дешифрира взаимодействието между икономически ред и други „социални редове и сили“ в хода на всеобщото рационализиране на социалния живот. Предложеният от Вебер синтез е един вид инструктивна логика за тълкуване на модерния капитализъм като „най-съдбоносна сила“ в модерната култура и за проследяване на генезиса му от хетерогенни социално-икономически образувания.
Книгата е незаобиколимо четиво за социолози, икономисти, културолози, социални философи, политолози и всички, които се интересуват от генезиса на основни понятия на социалните науки днес.

Съдържание:

Предговор: Генеративната сила на Веберовата мрежа от категории (Кольо Коев)
Първа глава: Основни социологически понятия
Втора глава: Основни социологически категории на стопанското действие

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]