Петте спирки на сърцето

Автор: Мира Папо
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Библиотека България
Брой страници 152
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 217 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197456400
Баркод 9786197456400
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Разказите на Мира Папо приличат на поеми. На задъхани, дълги стихотворения. Тоест – в тях има музика. Обикновено разказите разказват случка. Нейните по-скоро описват вълнение. Така приказно фантастични са, че героите понякога политат и островръхите им обувки се реят пред очите на околните.
Виждали ли сте кутията за богатства на момиче с фантазия? Ето така изглежда този сборник – като кутия за богатства: всякакви скъпоценности, които докосват сърцето; богатство не е това, което можеш да сложиш в джоба си, а това, което ще накара сърцето ти да бие учестено. Любовта, значи, е богатство. Е, в книгата на Мира има много от това богатство. То искри. Понякога любовта е грешна. Понякога просто е сътворена във фантазията. Но кога ли любовта е грешна? Никога – това е отговорът на Мира. Или поне аз така го усетих. И тъгата е богатство – тя също е вътре – неописуема, тъмна, като измъкната от дъното на някакъв друг свят…но също е нужна. Тя е тъмносиньото, на чийто фон златото на любовта блести по-силно.
Мира Папо е майстор не на историите, а майстор на мелодиите. Тя повтаря цели пасажи, за да получи този прекрасен ефект на рефрена, точно като в любимите песни. Четейки, човек започва да си тананика. Също така, приличат на картини тези разкази. На тези картини, в които с една осъзната и борбена наивност художникът е положил предимно ярки цветове и често има не едно, а няколко слънца.
Мира Папо е страстен писател. И честен писател. А за мен това означава едно: тя е добър писател.
Калин Терзийски

Това е един свят, изпълнен с реализъм и магия едновременно, който се възприема като нормален, където видимото крие необятен и сложен духовен живот, а всички герои са взаимосвързани отвъд пространството, времето и прякото общуване. Разказите създават особена съновидейна атмосфера, където случващите се събития са странни и нереални, а техните причинно следствени връзки и обяснения звучат като магия. Авторката съчетава баналната реалност с невероятни образи, добавя магически и свръхестествени елементи, границите на времето и пространството някак незабележимо се размиват и се откроява един свят, изпълнен с мъдрост, благородство и въображение. А човешките отношения излизат извън комфорта на познатото ни пространство. Въображението ни отвежда на пътешествие из далечни и тайнствени лабиринти, където, кой знае, може да срещнем и прозрем… Истината, въплътена в невероятните, смешни и гротескни чудовища на живота. Основната цел е да се познае истината, защото се оказва, че суеверието, пейзажът на сънищата и фантазията са част от реалността.
Иванка Савова

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]