Учения на Шри Рамакришна

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Веданта общество България
Брой страници 336
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 425 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543192588
Баркод 9789543192588
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги

УЧЕНИЯТА НА ШРИ РАМАКРИШНА

“Трябва да възприемем религията, за да я докажем на себе си. Трябва да усетим Бог, за да можем да се убедим, че Той съществува. Никакви разсъждения, нищо друго, освен нашето собствено възприятие не може да превърне тези неща в реалност за нас и да направи вярата ни непоклатима като скала. Това е моята идея, това е индийската идея.”
Свами Вивекананда, “Моят Учител” (Из Въведението)

“Представи си, моето момче, че в тази стая има чанта, пълна със злато, а един крадец се намира в съседната; мислиш ли, че той ще може да спи? Не. Умът му през цялото време ще бъде зает с мисълта как да влезе тук и да се сдобие със златото. Смяташ ли тогава, че човек, който е твърдо убеден в съществуването на Реалността отвъд всички привидности и в безсмъртния Бог, чиято същност е безкрайното Блаженство ? едно Блаженство, в сравнение с което удоволствията на сетивата са като детски играчки, ? мислиш ли, че такъв човек може да живее доволно, без да се бори с всички сили да го достигне? Може ли той да прекъсне своите усилия дори само за миг? Не. Той би станал луд от желание да постигне това Блаженство.”
Шри Рамакришна (Откъс от книгата)

Животът на Шри Рамакришна е уникален. Той достига до най-висшето просветление, в което личността на човек се слива напълно с Абсолюта, следвайки духовните пътища на големите религии по света ? индуизма, християнството, мохамеданството, пътя на недуализма ? Адвайта Веданта, както и някои други духовни традиции на Индия. Така той утвърждава истинността на всяка религия. Едно от най-добре познатите му учения е: „Колкото религии, толкова и пътища (към Абсолюта)”. Състоянието на Нирвикалпа самадхи, смятано от индуизма за най-висшия духовен екстаз, за изключително рядко и много трудно да бъде постигнато в живота на човек дори веднъж, Рамакришна изпитва във всеки един ден от живота си. Това е нещо непознато или поне незаписано в духовната история на света преди него. Според Рамакришна, Бог може да бъде постигнат от всеки човек чрез чиста любов и отдаденост към Него ? в съвършеното олицетворение на които се превръща самият той.
Човек е неспособен да придобие действителна представа за Бог, Абсолюта, без да познава живота и ученията на велики личности като Христос, Буда, Чайтаня, които са въплъщение на вечните принципи на духовността, като състраданието, чистата любов, безкрайната красота, безсмъртно блаженство, абсолютното познание, чистотата. Те в действителност са изражението на Безкрайността на материалното ниво на съществуване. Шри Рамакришна може да се нареди сред тези личности.
Шри Рамакришна довежда религията до вратата на всеки човек. Той често казва, че Бог гледа сърцето и ума на човек и по-важно е това, което той мисли и чувства, отколкото обстоятелствата, в които се намира. Според него многобройните практики и съблюдения са от второстепенно значение и Бог може лесно да бъде достигнат от този, който храни истинска любов и отдаденост към Него.

от Милена Кирякова / дата: 15 юни 2021

Книги като тази са способни да трансформират живота на човек, стига той да е отворен, искрен и търсещ. Ученията на Рамакришна дават ясно и трезво разбиране за духовните истини в днешния объркан свят, залят от информация и идеи. Те отговарят на екзистенциални въпроси като въпроса за смисъла на човешкия живот. Те като пътепоказател за тези, които искат да следват пътя на духовното самоусъвършенстване.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]