Тразимемнон или за опасните изкушения на духа. Дванайсет масонски текста

Автор: Петър Иванов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Ахат
Брой страници 172
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 201 грама
Размери 13x20
ISBN 9786197620085
Баркод 9786197620085
Категории Масонство, Езотерика. Духовни учения, Книги

"Тразимемнон или за опасните изкушения на духа" съдържа дванайсет масонски градежа.

"Тразимемнон или за опасните изкушения на духа" е второ допълнено издание на събрани актуални свободнозидарски текстове, които са били предмет на обсъждане в Ориент България. Тразимемнон е гръцка дума и означава храбро издържащ, смело настойчив. Масонът, строящ живота си и помагащ за доброто съзиждане на общественото битие, се нуждае от това качество на собствената си личност.

Представените в него мои осъществени градежи може би ще помогнат на братята ми свободни зидари да се приближат до редица истини за особеностите на нашата духовна дейност, в която очевидно не всички аспекти и избрани пътища са безспорни. Надявам се yдapитe ни по недодялания камък да станат по-точни, по-майсторски.

След знаменателната книга за историята на масонството на Величко Георгиев, излязла през 1986 г., се появяват твърде много други съчинения с предимно фактологично-исторически характер. Част от тях представят в интересна нова светлина исторически лица и факти, съпричастни към масонството още от Възраждането до четиридесетте години на миналия век - Васил Левски, революционната комитетска дейност, Захарий Стоянов, Екзарх Стефан, Михаил Арнаудов и други.

Българското масонство трябваше след 50-годишното приспиване да намери себе си, да види историческата си основа, да получи импулси за съвременното си развитие от историята. След като това стана с течение на времето, хилядната общност на българските свободни зидари потърси вече други, същински масонски задачи - градежите в полза на масонството и на масонските цели.

Този първи в най-новата история на българското свободно зидарство сборник с масонски градежи представлява според мен сполучлив опит за продължаване на прекъснатата традиция за учестено издаване на зидарски текстове, третиращи в масонска светлина както практиката на масонството, така и проблеми на обществото, които от масонска гледна точка изглеждат важни и значими за просперитета на България. Разнообразието им съответства на сложността на самия живот у нас по време на преходния период. И по моя скромна преценка, те са полезни при решаване на редица очевидни проблеми и за преодоляване на очертаващи се трудности по пътя ни напред."
Петър Иванов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]