Любов от всеки поглед

Автор: Раиса Салита Роуз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Библиотека България
Брой страници 68
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 97 грама
Размери 13x19
ISBN 9786197456530
Баркод 9786197456530
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Храм

Любовта е храм.
Обича тишината.
Там ти и аз срещаме Бог.
Заповядай.
Влез.
Не оставяй мръсни стъпки.
Пази тишина.
Прекръсти се.
Кръстът пречиства.
Помни –
любовта обича на чисто.

***

ПОЕЗИЯТА НА РАИСА

Поезията на Раиса е такава: подхваща я стар мечок като мене и чете, чете и си казва: хм, женска поезия. Зави ми се свят от любов и копнежи! След малко я оставя и си мисли за своите – мечешки, самотни, саможиви неща. И после пак я подхваща. И с особено учудване открива, че някак си по-лесно влизат думите в душата му! И си казва: Я, странно? Какво се е променило?

Дали аз не съм се променил?

Да, а на третото четене вече някак душата съвсем се е отворила. И цялата ? саможива и мрачна сухота се е разчупила и се сипе като дървесен прах. И ядката на душата се оказва свежа и възприемчива. И думите на Раиса влизат там – в ядката на душата – и започват да танцуват и да подскачат по струните на пианото. Защото душата е пиано. И много други неща. Тя е мрачна и суха само докато не е попаднала на поезия, която да я открехне.

Много любов. Много красива любов. Много потайна любов. Много загадъчна любов. Много предизвикателна любов. Много любов. Така е сред стихотворенията на Раиса. Като в градина с нарове. Но вместо нарове – има напукани и пращящи от любов сърца. И четящият (вече не е мечок, а просто оголен човек) започва някак неусетно да разбира, че любовта всъщност не може да е много. Както не може да са много животът и въздухът – любовта е тъканта на живота и тя е това, което всъщност Животът Е. Извън нея има нещо друго, но то точно живот не е. То е нещо като изчакване. На любовта. Да, също така и Смисълът не може да бъде „твърде много”. А това ще рече – любовта е смисъл!

Когато казах на Раиса: Ще напиша няколко реда за книгата ти. Тя каза: Да не би това, което съм написала, да е просто куп женски сладникави сантименти? А аз ? казах: Най-трудното е да направиш нещо, което е сладко, без да е сладникаво. Примерно Бийтълс. Тяхната музика е сред малкото примери за тая прекрасна, божествена сладост, която може би е такава – ароматна и неустоима – защото напомня за истинския рай. Е – казах накрая на Раиса – ти си успяла да избягаш от сладникавото. То е половинчато. Ти си направо в сладкото! То е Напомняне за Рая!

Какъвто и да си – имаш нужда от Любов и Рай. И именно затова – приятно четене!

Калин Терзийски

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]