Античният и средновековен град Перперикон Т.I: Акрополът

Автор: Николай Овчаров; Здравко Димитров и др.
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Уникарт
Брой страници 556
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 2560 грама
Размери 25x34
ISBN 9786197629040
Баркод 9786197629040
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Предлаганата на читателите книга е резултат от десетилетните мащабни проучвания на Перперикон - един от най-известните археологически обекти в България.

Животът на прочутия хълм край Кърджали започва още преди 7000 години в края на каменно-медната епоха. Тогава там е създадено светилище, което продължава да функционира и през бронзовата, ранно- и късножелязната епоха (II - I хил. пр. Хр.). Вече след идването на римляните в началото на новата ера е основан значителен град, просперирал и през Средновековието чак до 1361 г., когато след тежка обсада е превзет от османските турци.

В книгата подробно се разглеждат най-вече античният и средновековният период на Перперикон в рамките на укрепената част - Акропола. Преди всичко се изяснява структурата на града през римската и късноантичната епоха - (I - VI век). Направен е непознат от други места опит да се приложи античната градустройствена схема в трудните полупланински условия на Източните Родопи. Тогава в Акропола на Перперикон са прокарани улици и са изградени монументални жилищни и обществени сгради, храмове и сериозни укрепления. След приемането на християнството в началото на V век в града на мястото на езическите храмове са построени забележителни църкви.

Животът на Перперикон не прекъсва в трудните за Източната Римска империя (Византия) период от първите десетилетия на VII до началото на IX век. След XI - XII век градът отново процъфтява, вече като важен средновековен център, за който нееднократно воюват Византийската империя и Българското царство. Животът в крепостта прекъсва в края на XIV век, когато тя е напусната и от османския гарнизон, установил се там, след като е превзета през 1361 г.

В книгата подробно е разгледана разкритата монументална архитектура от всички исторически периоди. Също така се публикува значителният средновековен некропол от XII - XIV век. Много важни са частите, в които са обнародвани повече от 5000 монети от V век пр. Хр. до XIV век сл. Хр., десетки византийски оловни печати, забележителни епиграфски материали. С тях картината на живота в античния и средновековен град Перперикон става още по-пълна и съдържателна.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]