Още не е загинала. Разговори с полски интелектуалци

Автор: Марин Бодаков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 160
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 419 грама
Размери 15x22
ISBN 9786190014249
Баркод 9786190014249
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Интересът на българската интелигенция към полската култура е отдавнашен и като че винаги е бил свързан с желанието за разчупване на традиционните схеми и отваряне към съвременното европейско изкуство - за какъвто и период да се отнася определението "съвременно".

Настоящата книга на Марин Бодаков е подбор от разговори с гостували у нас интелектуалци по покана на Полския институт в периода между 2011 и 2019 година, и то изключително прецизен подбор. Направен е, от една страна, от автора, който бе не само утвърден поет, но и преподавател по критика и критически практики във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". От друга страна, това са интервюта, минали през цедката на вестник "Култура", наследен от в. "К", който в продължение на десетилетия беше синоним за високо интелектуално ниво в българската журналистика и до голяма степен определяше стандартите.

Така чрез предложения сборник имаме възможност да се докоснем до най-добрите, поне до част от най-добрите съвременни полски творци, издавани в България. Разговаряйки, Бодаков не е пропуснал да потърси и българо-полски паралели. Оказва се, че в наши дни - както у нас, така и в Полша - никому не хрумва да разглежда поетите като знаменитости. Нещо повече, опростената парадигма на комуникация, съпътстваща нашенската чалгизация, се оказва и полско явление. Според литератора Марек Биенчик "там, където има редукция в езика, има и редукция в мисленето. Когато следим политическите дебати, виждаме как процесите се отразяват - и на очи се набива редукцията на понятия, на цели концепции".

Нека тези прилики не ни утешават с идеята, че дефектите на българската съвременност се вписват в световни тенденции, защото и най-предубеденият читател, разлистил този сборник с интервюта, ще признае, че сравненията са възможни, но става дума за съвсем различни мащаби, а и за предупреждения, които все още не са станали свършен факт. Възниква въпросът: какво може да научи българският интелигент от тази колекция интервюта. Онова, което ми се струва най-важно, е: смирение. Защото е изправен пред славянска, но и глобална култура, в която поетите са високообразовани интелектуалци, а интелектуалците продължават да са будители на своя народ."
проф. Правда Спасова

В изданието ще намерите разговори с полските интелектуалци:

Ришард Криницки;
Ева Липска;
Зигмунт Бауман;
Анджей Хвалба;
Михал Рушинек;
Данута Валенса;
Олга Токарчук;
Себастиан Кудас;
Анджей Франашек;
Ирена Груждинска;
Марек Биенчик;
Кристина Стрончек;
Адам Загаевски;
Марчин Яворски;
Войчех Галонзка.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марин Бодаков (1971) е автор на поетическите книги \"Девство\" (1994) и \"Бисквити\" (1998), \"Обявяване на провала\" (2002), съставител на сборника \"Иван Вазов и...\"(2000).

Литературен редактор на вестник \"Култура\".