Априлско въстание 1876 година. Кратка историческа енциклопедия

Автор: Атанас П. Шопов; Десислава Костадинова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 616
Година на издаване 2022
Корици твърди
Език български
Тегло 1650 грама
Размери 20x30
ISBN 9786190014089
Баркод 9786190014089
Категории Възраждане. Освободителни борби, История на България, История, Книги

Това е първият по рода си енциклопедичен справочник за Априлското въстание. Структурата на справочника е изработена според изискванията на енциклопедичната наука – статиите за отделните лица са подредени не според районите, в които избухва въстанието, а по азбучния ред на фамилните им имена. Събитията са подредени по азбучен ред според техните заглавия.

Отделено е значително място на възстановяването и организирането на местните революционни комитети, върху които пада непосредствената отговорност за организиране и провеждане на въстанието, както и на организирането и дейността на различните въстанически чети, които се формират и действат в трите обособени района – Панагюрски, Търновски и Сливенски. Не е отминат и широкият отзвук на въстанието в съседните и други европейски държави, на европейския печат и пр., на различните анкетни комисии, които посещават пострадалите селища и на място се запознават с извършените в тях зверства на османските власти над въстаналото население.

Що се отнася до лицата – повече място е отделено на главните революционни дейци от ранга на Георги Бенковски, Панайот Волов, Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, и на голям брой други, изявили се като войводи на различите чети – Стоил войвода, Бачо Киро, поп Харитон, Христо Патрев и се стигне до Христо Ботев. За по-голямо улеснение на читателите е дадено и специално Упътване как да се ползва Енциклопедията. По същия начин е подходено и при статиите за различните събития.

Изданието е илюстрирано богато. Някои от фотографиите, особено за Панагюрския край, се публикуват за първи път. Друго негово достойнство са дадените в края приложения, които позволяват също да се придобие допълнителна информация за лицата и събитията, имащи отношение към Априлското въстание. Кратката историческа енциклопедия е предназначена за най-широкия кръг от българската общественост, която проявява интерес към революционните борби на нашия народ.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]