Знамена и ключове: поетика на епиграфа

Автор: Ангел Игов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 212
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 214 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191867066
Баркод 9786191867066
Категории Теория на литературата, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

„Знамена и ключове“ е изследване за приключенията на епиграфа, неговата форма, функциите му, употребите му. Увлекателно написано и с вдъхновяващо внимание към детайла, то повежда из историята на английската и българската литература и я разкрива в непозната досега светлина. Кой първи използва епиграф към свое произведение? Каква е ролята на епиграфите от антич­ни поети, какво е мястото на епиграфите от съвремен­ни автори? Имало ли е мода на епиграфа? Дали епиграфът казва нещо за смисъла на произведението, или препраща навън, към неговия контекст? Като стъпва върху огромна по обем литература. Ангел Игов предлага евристичен инструмент, за да отговори на тези и други въпроси и да разгърне своята интригуваща поети­ка на епиграфа.

Дарин Тенев

Върху герба на Ватикана са изобразени два ключа: златен, който е ключ за рая, и сребърен, който е ключ за Земята. Досега единствено знамето на тази държава събираше в едно ключовете и знамето. Но едното като част от другото. Изследването на Ангел Игов не без ирония се занимава с всевъзможни аспекти на онази част от един текст, която можем да забележим години след първия прочит, който сме му направили. И тогава, без да си даваме сметка, виждаме там знаме или ключ. Поне така твърди тази книга. С това тя отваря нови възможности за преосмисляне и на британската, и на българската литература, с чиито артефакти борави изкусно и с вниманието и търпението на Ханибал Лектър от романа на Томас Харис или на Джон Доу от филма „Седем“ на Дейвид Финчър.

Йордан Ефтимов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ангел Игов е роден на 3 юли 1981 г. в София. Произхожда от семейство на общественици и интелектуалци. Негов баща е философът Михаил Игов, ст.н.с. към Института по философски науки към БАН, а известният литературен критик Светлозар Игов е негов чичо.
Автор е на романа „Кратка повест за срама“ (2011) и на два сборника с разкази: „Срещи на пътя“ (2002) и „К.“ (2006). Негови разкази са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски, хърватски и словенски език. Публикува във в. “Култура“, в. „Литературен вестник“, в. „Сега“, в. „Капитал Light“, сп. „Алтера“, сп. „Следва“ и др.
Преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Един от създателите на инициативата „Литурне“ (2005). Член на журито на Конкурса за български роман на годината „ВИК“ (2007), на Националната награда „Иван Николов“ (2009) и на Националната литературна награда наградата „Елиас Канети“ (2013).
Член на редколегията на списание „Granta България“.
Превежда проза и поезия от английски език. Член на Съюза на преводачите в България.
Поддържа блога „Ruritania Press“.
Носител е на няколко награди: Голямата награда в категория „Проза“ от националния преглед-конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за „Срещи на пътя“ (2003), наградата „Рашко Сугарев“ за разказа „Всичко“ (2002), наградата „Боян Пенев“ за литературна критика (2005) и др. Сборникът „К.“ е номиниран за наградата „Елиас Канети“ (2006). Романът „Кратка повест за срама“ заедно с романа на Захари Карабашлиев „18 % сиво“ печели конкурса на фондация „Елизабет Костова“ за превод на английски език и публикация в американското издателство „Open Letter“.
Като преводач е отличен с номинация за годишната награда „Кръстан Дянков“ на Фондация „Елизабет Костова“ за 2009 г. - за превода му на „Изкупление“ на Иън Макюън.
През 2004 - 2005 води предаването „Всяка събота“ по радио „NET“. Постоянен наблюдател за книги на в. „Култура“ (2006-2008) и на телевизионното предаване на TV7 „5 по Рихтер“ (2005-2009).