Взривена литература. Военни прози партизански разкази, партийни мемоари

Автор: Мая Ангелова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Нов български университет
Брой страници 376
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 422 грама
Размери 13x20
ISBN 9786192332075
Баркод 9786192332075
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Книгата представя резултатите от специфична литературна археология, която Мая Ангелова извършва сред текстови масиви, натрупани предимно в първото десетилетие след 9 септември 1944 г. Изследвани са по-известни или дълго укривани разкази за Девети, за Отечествената война, за т.нар. партизанско движение и други тематични полета, прекроени според образците на социалистическия реализъм. Става дума за взривена литература - разпарчатосано пространство без приемственост, с въведени от днес за утре правила, с незрелост и безстилие, излъчвани от нови или преобразени авторски персони. Проследени са началата и употребите на наратологични структури като "ритуална фабула", създаването на основни жанрови модели на нормативния соцреализъм, както и множеството преливания, но и прекъсвания между документално, мемоарно и фикционално. Така методите на наратологията и антропологията взаимно се обогатяват, за да създадат нова литературна история, която никога не забравя екзистенциалния залог - човешкото измерение на всяко писане, четене и безмълвие.

Мая Ангелова е доктор по българска литература, главен асистент във Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий и хоноруван преподавател в Нов български университет. Асоцииран член на изследователския екип на научноизследователската програма на департамент Нова българистика на НБУ "Литературата на Народна република България (1946 - 1990)". Автор е на изследването Българският производствен роман (2014) и на поетическата книга Морска карта (2012).

от Николов / дата: 26 юни 2022

Не мога да си представя, как така са "открити"унищожени документи и разкази относно великия соц и шумкарските деяния и просто преформатирани за съвременния читател!!!. Ами според мен авторката би била по добре да опише като документален разказ кои от техните наследници - синове, деца и внуци, служители от ДС и днешните им слуги управляват и до днес това подобие на държава. С две думи нищо не се е променило, само се е предало по наследство.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]