Анатомия и морфология на растенията

Автор: Мирослава Стефанова; Цвета Ганева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 144
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 368 грама
Размери 22x28
ISBN 9789540754086
Баркод 9789540754086
Категории Учебна литература за висши учебни заведения, Учебна литература, Учебници

„Анатомия и морфология на растенията“ е основна биологична дисциплина, която се изучава от студентите във всички специалности на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Съдържанието на учебника се основава и е съобразено с учебната програма на курса по анатомия и морфология на растенията, който се преподава на студентите от педагогическите специалности. Изложението на материала следва най-добрите практики в преподаването на тази дисциплина в България, но са предложени и някои съвременни идеи на водещи анатоми, добили популярност в научните среди в световен мащаб.

Настоящият учебник е опит да се представят в синтезиран вид съвременните познания за структурата на растенията. Съдържанието е фокусирано върху характерните структурни особености на семенните и най-вече на покритосеменните (цветните) растения – най-многобройната и най-напредналата в еволюционно отношение група растения. Информацията е представена в четири раздела – цитология, хистология, устройство на вегетативните органи и устройство на генеративните органи и размножаване на цветните растения. В тях се разглеждат закономерностите в строежа на растителните клетки, тъкани и органи в светлината на функциите, които те изпълняват, и на влиянието на наследствеността и външните условия върху тяхното възникване и формиране в онтогенезата и във филогенезата.

Текстът е богато илюстриран с многобройни оригинални авторски схеми, електронно-микроскопски и светлинно-микроскопски снимки. Учебникът може да бъде полезен и на студенти от други специалности и университети, които изучават или се интересуват от структурата на растенията, както и на изследователи в научни области, които имат допирни точки с растенията.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]