Компетентностният подход в обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен

Автор: Нели Иванова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 238
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 286 грама
Размери 14x21
ISBN 9789540754512
Баркод 9789540754512
Категории Учебна литература за висши учебни заведения, Учебна литература, Учебници

Учебният предмет български език и литература (БЕЛ) в началния етап на основната образователна степен има комплексен характер и поставя основата на системното изучаване на българския език и на литературата в следващия образователен етап. В центъра на двете предметни области са комуникативноречевите компетентности, чрез които се гарантира практическата насоченост на обучението. Обучението по български език и литература в началния етап на основната степен на образование е „насочено към постигане на базовото равнище на ключовата компетентност, свързана с комуникацията на български език, и към реализиране на междупредметни връзки и комплекс от дейности, подчинени на съвременните ключови компетентности“.

В книгата са поставени следните акценти:

• компетентностен подход в обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен;

• формиране на езикови и литературни компетентности в обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен;

• формиране на ключовата компетентност – общуване на роден език и на комуникативноречеви компетентности в обучението по български език и литература

в началния етап на основната образователна степен;

• формиране на социокултурни и социолингвистични компетентности в обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен, и др.

Книгата е предназначена за специалисти, ангажирани с проблемите на обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен – изследователи, методици, експерти по начално образование, начални учители, директори на училища, докторанти, студенти от педагогическите и филологическите специалности, и др.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Доц. д-р Нели Иванова е преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски" от 1986 г. До 2000 г. преподава в ДИУУ и се занимава с проблемите на следдипломната квалификация на началните учители. От 2000 г. е преподавател във ФП, катедра "Дидактика", по методика на обучението по български език и литература в началния етап на образование.

Научните й изследвания са свързани с проблемите на възприемането и осмислянето на художествен текст на началния етап на образование, с методическия подход на учителя към изучаваната в урока по литература фолклорна или авторска литературна творба.