Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове

Автор: Светлозар Попов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Атеа Букс
Брой страници 288
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 427 грама
Размери 16x22
ISBN 9786197624267
Баркод 9786197624267
Категории Древна история на българите, История на България, История, Книги

Първият цар, първото злато и първата цивилизация в историята на човечеството

ХАЛКОЛИТНИЯТ НЕКРОПОЛ ВАРНА I И ЗЛАТНИЯТ ВЕК – ХОРА, ЦАРЕ И БОГОВЕ

ПЪРВИЯ ЦАР, ПЪРВОТО ЗЛАТО И ПЪРВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

 

Oткриването на халколитния некропол Варна I промени представите на човечеството за най-ранната история на цивилизования свят. Каквото и да се говори, некрополът Варна I доказа, че първият цар, първото злато и първата цивилизация в историята на човека имат за родина земята на Варна, земята на България. И ние, българите, трябва да сме особено горди с този факт и да го оценяваме по достойнство!

Сборникът включва единадесет статии, с които авторът дава едно по-широко и популярно представяне на халколитния некропол Варна I и на халколитната култура Варна, превърнала се в първата известна цивилизация в света. Статиите дават обширна представа: за живота на хората през халколита; за златото, намерено в некропола, което е най-голямата колективна златна находка в света; за корабоплаването в Черно море през епохата, когато човекът не е разполагал с друг транспорт освен с морския, преди да опитоми коня и магарето и преди да изнамери колелото. Защото именно корабоплаването е било в основата на морската търговия на близки и далечни разстояния и на просперитета на морската култура.

Тленните останки в гроб №43 на първия в историята владетел, погребан с комплект „царски“ инсигнии, е най-яркото свидетелство за степента на зрялост на „варненското“ общество и сериозен аргумент за това, че археологическата култура е прераснала в цивилизация. Би било непростим пропуск да говорим за богатството в некропола, без да сме наясно с богатството на обществото, живяло край Варна. Знаем, че богатство се трупа с много труд и находчивост и това е причината да потърсим икономическите основи на местното общество. А те са още по-феноменални от откритите богатства в некропола, защото доскоро никой не подозираше за трите стълба на благоденствието, влязло в митологията с наименованието „Златен век“: 1) промишлен солодобив, 2) развита морска търговия и 3) изключителен метало- обработвателен център, които нямат аналози в епохата.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]