"Два трактата за управлението" на Джон Лок. Кратък увод

Автор: Светослав Малинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 133
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 181 грама
Размери 14x21
ISBN 9789540755762
Баркод 9789540755762
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Джон Лок (1632–1704) винаги е бил сред мислителите, съставляващи академичния „канон“ в историята на политическите идеи. Неговата книга „Два трактата за управлението“ (1690) е неизменна част от списъка на „великите книги за политиката“ и дори може да претендира (заедно с „Левиатан“ (1651) на Томас Хобс) за водещата позиция в модерната политическа мисъл.

Първата част на настоящата книга прави преглед на основните политически събития, процеси и влияния през втората половина на ХVII век във Великобритания, без които разбирането на книгата „Два трактата за управлението“ на Джон Лок би било невъзможно; в тясна обвързаност с тях е представена и биографията на автора. Добавено е и кратко изложение върху живота и идеите на Робърт Филмър, на опровергаването на които е посветен целият Първи трактат.

Втората част е посветена на подробен текстуален анализ. Авторът се е придържал плътно към съдържанието на книгата, без да пропуска или да омаловажава каквато и да е нейна част в желанието си да представи и обясни основните ? понятия и идеи. 

В заключителната част анализът е обобщен и авторът напуска, макар и съвсем за кратко, полето на „почтителната екзегеза“. Единствено тук е хвърлен мост към последвалото влияние на основните идеи на „Два трактата за управлението“ и е предложен синтез на собственото разбиране на автора за тях. 

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]