Балканският свят в епохата на Комнините (1081-1185)

Автор: Георги Димов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 600
Година на издаване 2023
Корици меки
Език български
Тегло 970 грама
Размери 16x23
ISBN 9789540756820
Баркод 9789540756820
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Георги Димов е български медиевист и византолог. Научните му интереси са в областта на средновековната история, изкуство, археология, нумизматика и икономика. Работи в Българската академия на науките и е университетски препода­вател. Специализирал е в редица балкански и ев­ропейски научни центрове и академии. Завършва специалност „Археология“ и „История“ в Софий­ския университет „Св. Климент Охридски“, където през 2014 г. защитава докторска дисертация.

Книгата Балканският свят в епохата на Ком­нините (1081-1185) представлява първото вълну­ващо изследване върху политическата и стопанската история на Балкан­ския полуостров в периода XI-XII в. Написана въз основа на голям брой писмени и археологически извори, документи, нумизматични и сигилографски свидетелства, изследвания върху климата, географията, храната, облеклото, икономиката и градския живот, тя има за цел да възстанови жи­вата и пълнокръвна картина на византийско-балканския свят през Средни­те векове. При това монографията обхваща както политическите събития, така и настъпилите промени и тенденции в бита и нравите на средновеков­ното балканско общество.

В нея е разгледана не само политическата исто­рия на Ромейската империя, но и животът на българите по Долен Дунав, латинското присъствие на Балканите и много други аспекти от славната епоха на Комниновата династия (1081-1185). Представени са множество нови извори, данни и хипотези, които досега не са представлявали обект на българската и световната историография. Книгата е предназначена не само за специалисти, но и за любители и ценители на историческата литература.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]