Издател | УИ "Св. Климент Охридски" |
Брой страници | 600 |
Година на издаване | 2023 |
Корици | меки |
Език | български |
Тегло | 970 грама |
Размери | 16x23 |
ISBN | 9789540756820 |
Баркод | 9789540756820 |
Категории | Средновековна история, История на България, История, Книги |
Георги Димов е български медиевист и византолог. Научните му интереси са в областта на средновековната история, изкуство, археология, нумизматика и икономика. Работи в Българската академия на науките и е университетски преподавател. Специализирал е в редица балкански и европейски научни центрове и академии. Завършва специалност „Археология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където през 2014 г. защитава докторска дисертация.
Книгата Балканският свят в епохата на Комнините (1081-1185) представлява първото вълнуващо изследване върху политическата и стопанската история на Балканския полуостров в периода XI-XII в. Написана въз основа на голям брой писмени и археологически извори, документи, нумизматични и сигилографски свидетелства, изследвания върху климата, географията, храната, облеклото, икономиката и градския живот, тя има за цел да възстанови живата и пълнокръвна картина на византийско-балканския свят през Средните векове. При това монографията обхваща както политическите събития, така и настъпилите промени и тенденции в бита и нравите на средновековното балканско общество.
В нея е разгледана не само политическата история на Ромейската империя, но и животът на българите по Долен Дунав, латинското присъствие на Балканите и много други аспекти от славната епоха на Комниновата династия (1081-1185). Представени са множество нови извори, данни и хипотези, които досега не са представлявали обект на българската и световната историография. Книгата е предназначена не само за специалисти, но и за любители и ценители на историческата литература.
Все още няма мнения за тази книга.
Напиши коментарЩе бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.
Ще бъдат изтривани мнения:
Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]