Париж през ХХ век

Автор: Жул Верн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Захарий Стоянов
Брой страници 197
Година на издаване 2023
Корици твърди
Език български
Тегло 354 грама
Размери 15x22
ISBN 9789540917603
Баркод 9789540917603
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Откриването на „новия“ роман на Жул Верн – „Париж през ХХ век“, неговата първа публикация във Франция през есента на 1994 г. и след това бързото му превеждане на много езици е необичайно събитие в литературния свят. Макар че, веднага след смъртта на автора през 1905 г. става известно, че роман със заглавие „Париж през ХХ век“ наистина е написан, той се е смятал за тотално и безвъзвратно загубен, а по-късно самото му съществуване се превръща почти в мит.
***
Познавачите и изследователите на творчеството на писателя смятат „Париж през ХХ век“ за своеобразна прелюдия към света на Жул Верн и отбелязват някои любопитни съвпадения на теми, герои и описания с други негови произведения, публикувани след 1863 г. Несъмнено романът „изгубен“ през XIX и открит през ХХ век, ни показва мощната фигура на предсказателя, на визионера, на изследователя на бъдещето Жул Верн. Защото той има способността да проучи нещо вече съществуващо в реалността толкова внимателно, да го огледа с толкова проницателен поглед, че то разкрива както своите тайни, така и заложените в него възможности. Научните сведения, с който Жул Верн разполага през 1863 г. са точни, нови и ясно осмислени.
***
Но в „Париж през ХХ век“ са интересни не само описаните перспективи на технически прогрес – Жул Верн пренася в бъдещето и тенденциите в развитието на обществото, финансите, политиката и културата на своето време.
Доколкото е известно това е първата литературна антиутопия, жанр, станал много популярен и свързван с имената на автори като Олдъс Хъксли и най-вече Джордж Оруел. Но всички те са дошли по-късно. Жул Верн става наистина първооткривател на новия жанр, решавайки да хвърли критичен поглед в бъдещето и то по време когато на мода са били социалните утопии.
Едновременно с това „Париж през ХХ век“ има и ценност като исторически документ. Романът е истинска енциклопедия, съдържаща всеобхватни сведения за съвременната на писателя Франция и особено за Париж – безспорният главен герой на произведението.
– Светлана Панчева

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пълно име: Жул Габриел Верн (Jule Gabriel Verne)
Държава: Франция
Роден/починал: 08.02.1828-24.03.1905

Биография

Роден в Нант, изучава юриспруденция в Париж, от 1848 до 1863 г. пише пиеси и либрета за опери. През 1863 г. публикува романа "Пет седмици с балон"; с този роман започва и кариерата на Жул Верн като писател-фантаст. За целия си живот той е публикувал над 60 научно-фантастични и приключенски романа, повести и разкази; сред тях е и знаменитата трилогия "Децата на капитан Гранд" (1868), "Двадесет хиляди левги под водата" (1870) и "Тайнствения остров" (1875).

Едва ли ще бъде преувеличение, ако се каже, че Верн е предсказал появата на много научни открития - в неговите романи присъстват подводници и вертолети, управляеми ракети и "живи картинки" (кино); той първи заговаря за полети в космоса и за усвояване на космическото пространство. По романите на Верн има заснети много филми, първият от които, "Пътешествие до Луната", е заснет от пионера на френската кинематография Жорж Мелие през 1902 г.