Семиотиката в действие

Автор: Колектив

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 200
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 227 грама
Размери 0x0
ISBN 9545353104
Баркод 9545353104
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

В това уникално по вида си издание са събрани статии, студии и глави от монографии по семиотика, в които най-видните действащи семиотици по света демонстрират приложния и теоретичния потенциал на дисциплината. Изборът на авторите не е случаен, както не е случайна и формата на сборника. Всички тези съвременни авторитети ще бъдат гости на най-голямата до момента ранноесенна школа по семиотика, организирана за девети път от Югоизточно-европейския център за семиотични изследвания към Нов български университет. Събраните тук текстове ще послужат за тематична рамка на лекциите, "които семиотиците ще изнесат пред студенти от най-различни специалности от наши и чужди университети. Затова най-важните критерии за избора на текстовете са те да бъдат достъпни или най-малкото - отворени към други дисциплини и по някакъв начин илюстриращи аналитичните качества на семиотиката.
Това, което обаче прави уникален сборника Семиотиката в действие, е търсената липса на каквото и да е въздействие върху авторите за адаптиране на текстовете или съобразяването им с някаква водеща тема на изданието. Умишлено бе поискано от всички тях да предоставят такива материали, които по най-автентичен начин да представят характерните черти на групата, школата или института, на които те принадлежат, да ни запознаят с най-утвърдените и известни в семиотичната общност страни на приноса си към дисциплината. По този начин се получи един конгломерат от възгледи, наситени с множество пресечни точки, фокусирани около цитати на класиците на семиотиката Пърс, Сосюр, Йелмслев, Якобсон, Морис, Сибиък, Барт, Греймас, Еко и пр., но съдържащи почти винаги несъвместими и често противоречащи една на друга позиции и теоретични интерпретации. Мисля, че именно с това напрежение между идентичност на корените и разнообразие на тълкуванията се характеризира всяко значително събиране на семиотици - било виртуално в някой сборник, било физическо по конгресите и школите. И то е емблематично за динамичния живот и доброто здраве на дисциплината.
И все пак в името на основната целева група на изданието - все още неспециализираните в семиотиката студенти и изследователи, разпределихме текстовете в няколко тематични групи, които би трябвало да послужат за ориентация.
Текстовете на Джеф Бернард и Пол Кобли по един или друг начин позиционират семиотиката в по-общия контекст на теорията на културата сред другите науки за човека.
В раздела семиотика и практика са събрани различни примери за употребата на семиотичния концептуален апарат при очертаването на проблеми в по-прагматично ориентирани области като рекламата (Уго Волли), текстовия анализ (Роланд Познер), медиите (Глория Уитхалм) и архитектурата, в частност теорията за мисловните карти (Александрос Лагопулос, Карин Боклунд).
Разделът семиоетика е посветен на една от най-активните и продуктивни школи в съвременната семиотика - Института по философия на езика в Бари, Италия. Условно тя може да бъде приета като критична семиотика, за която предизвикателствата на света на глобалната комуникация представляват етичен проблем и отговорност за семиотика - интелектуалец. Текстовете са на тримата основни представители на школата - Аугусто Понцио, Сузан Петрили и Патриция Калефато.
Сборникът завършва с уникалния по стил и форма текст на Ееро Тарасти В търсене на естетическия опит, който е извадка от една по-дълга едноименна студия и който пресъздава по оригинален семиотичен начин никога несвършващата гоненица между теорията и практиката на изящното изкуство.
В по-голямата си част текстовете са преведени от магистранти и докторанти по семиотика от съответните програми в Нов български университет, което е още едно предизвикателство на настоящото издание.
Кристиан Банков

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]