Генерал Иван Цончев: Биография на два живота`

Автор: Светлозар Елдъров

Коментари: 1

Издател Военно-издателство
Брой страници 164
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 250 грама
Размери 0x0
ISBN 9545092726
Баркод 9545092726
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

Няма град в България, който да не е дал по някоя личност с общонационална известност. Едни могат да се похвалят с дейци от движението за новобългарска просвета и църковна самостоятелност, други се славят с поборници от въстанията и освободителните борби, трети се гордеят със строители на държавност и култура. От Дряново също са излезли хора, които са оставили следа в народната памет и са получили признание от съвременниците си и от поколенията. Но тъкмо човекът, чието име преди около столетие прогърмява из цяла Европа и в продължение на години не слиза от страниците на вестниците и дипломатическите преписки, днес е забравен от своите съграждани, пък и не само от тях. Не трябва да ги виним. Не само заради старата поговорка, че никой не е пророк в родния си град, но и защото става въпрос за Иван Цончев - генерал-майор от българската армия, изявен деец и ръководител на македоно-одринската освободителна борба, участник в две войни и две въстания, когото историографията беше обрекла на полувековно мълчание и забрава.
Дългогодишната принудителна абдикация на историческата наука от проблемите на българското националноосвободително движение в Македония и Одринска Тракия, наложена от комунистическия режим, и обременяването им с идеологически и политически пристрастия и предубеждения, доведе до деформирането на отделни епизоди или цели епохи от миналото и предизвика частична амнезия в националната памет. Все още много хора, които или имат твърде оскъдни познания по този въпрос, или в съзнанието им битуват трупаните с десетилетия изопачени и неверни представи. Затова дори само споменаването на генерал Цончев е достатъчно, за да предизвика у мнозина асоциации от рода на „върховист", „царедворец" или „реакционер". Вярно е, че така го наричаха още навремето неговите врагове. Обратно, за хората, които вървяха по избрания от него път, той не беше нищо друго, освен „герой", „великан" и „рицар".
Всеки смъртен, който със слова или с дела е оставил траен отпечатък в историята, но не е имал шанса да бъде канонизиран в църковния календар или националния пантеон, е спорен. Рано или късно той се изправя пред катедрата на историческата наука и съда на народната памет, за да получи своята оценка или присъда. /.../
Светлозар Елдъров

от МИНКА НАКОВА / дата: 25 дек 2008

Светльо, много се гордея, че съм те познавала, че съм твоя съученичка от гимназия \"Димитър Благоев\" в Пловдив и че те има. Пожелавам ти да напишеш още много книги, защото знам че можеш !!! и има какво да кажеш и не само това - ти просто трябва да го кажеш... Направи го за всички тези забравени ГЕРОИ, направи го за България и за нейната история, може би и заради вярата ни в Господ, направи го за нас - твоите приятели. Дерзай! и нека Музата и Успехът духат в платната на твоя живот. Ние, твоите \"младежки\" познати и приятели, сме до теб и ако се наложи ще ти бъдем щит, защото ти вярваме.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg