Теми по физическа и социално-икономическа география на България 2004/2005

Автор: Дончо Дончев, Христо Каракашев

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 596
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 680 грама
Размери 0x0
ISBN 9546494364
Баркод 9546494364
Категории Карти и атласи, География, Природни и точни науки, Книги

Темите по География на България включват материал по физическа и социално-икономическа география. Съобразени са с учебните програми в средните общообразователни училища и с програмите за кандидатстудентските изпити по География на България в икономическите ВУЗ в София. Варна и Свищов и др., в Софийския университет „Св. Кл. Охридски", Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", Шуменския университет „К. Преславски", Югозападния университет „Н. Рилски" и колежите по икономика.
Сборникът от материали по физическа и социално-икономическа география е единадесето преработено и допълнено издание. В него е осъвременена статистическата информация и съобразно конкретната тема е извършена нова интерпретация на състоянието и развитието на стопанските отрасли. Районният преглед на природните условия и ресурси и на стопанството е направен по социално-икономически райони.

Темите са разпределени в 4 основни раздела.

В първия раздел са разгледани географското положение на България, нейните граници и големина и е направена стопанскогеографска оценка на компонентите на природната среда - повърхнина, полезни изкопаеми, климат, води, почви, растителност и животински свят. Специално внимание е отделено на възможностите за стопанско усвояване на съответните природни ресурси в отделните участъци на страната и на екологичните проблеми, предизвикани от човека.

Втори раздел е съставен от теми за отделните физикогеографски териториални единици. Направена е стопанска оценка, разгледани са възможностите за усвояване на съответните природни ресурси, посочени са екологично-проблемните територии.

Трети раздел е най-голям по обем. Включва темите „Население", „Селища" и най-важните отрасли на първичния и вторичния сектор, както и отраслите от третичния сектор.

Последният, четвърти раздел, включва темите „Социално-икономическо райониране" и „Административно-териториално деление на България и отделните социално-икономически райони на страната". В този раздел следва да се обърне сериозно внимание на темите, свързани с комплексността на социално-икономическите райони, на специализацията им в общонационален мащаб и на вътрешнорайонните стопански и трудови връзки. В това отношение в подтемата „Място на района в системата на националното стопанство" се разглеждат специализиращите производства на района. Научна и практическа стойност има подтемата „Проблеми и перспективи за развитие на района".

Разработените теми по География на България са предназначени за кандидат-студенти, но могат да се използват от учителите, преподаващи география в горните класове на гимназиите, и учениците от тези класове.
Задължително условие е при изучаването на темите да се имат предвид постановките в учебниците по География на България и Икономика за Х клас.
Едно от съществените условия е да се познава и анализира най-новата информация. В „Статистически справочник на Република България 2002" може да се намери информация за 1999, 2000 и 2001 г. В него се съдържа информация за страната като цяло и по отделни административни единици.
За да бъде темата актуална, наложително е да се следят средствата за масово осведомяване, които дават най-новата икономическа информация за страната.
Предстои да бъдат публикувани окончателни данни от последното преброяване на населението и селищата на България. Същите може да се сравняват с данните от преброяването през 1992 г.
Към много от темите са приложени диаграми, картограми, профили, схеми, карти. Те допълват и обогатяват съдържанието на текста. Същите са необходима илюстрация на процесите и явленията, протичащи в съответната териториална единица или стопански отрасъл, и имат научнопознавателна и географска стойност.
Темите по География на България за кандидат-студенти имат образователна стойност и за много други специалисти - икономисти, историци, журналисти, както и за любознателни граждани.
Авторите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg