Разпадането на нациите

Автор: Робърт Купър

Коментари: 0

Издател Обсидиан
Брой страници 224
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 180 грама
Размери 0x0
ISBN 9547690620
Баркод 9547690620
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Робърт Купър е сред най-видните теоретици на дипломацията в днешни дни. Неговата смела визия за бъдещето на Европа и Съединените щати съчетава мъдрост и възхитителен идеализъм. Тази блестяща книга издига трансатлантическия дебат на по-висок етап.
Робърт Кейган, автор на “За рая и силата”

Запомнете името Робърт Купър. От години той е лицензираният свободен ум на Форин Офис.
Питър Ридел, Таймс

В своята забележителна книга Робърт Купър представя радикaлнaта си интерпретация на новия световен ред, които се оформя след рухването на комунизма. Според него сега има три типа държави: изпаднали в хаос „предмодерни" държави като Сомалия и Афганистан, „модерни" държави като Китай, Бразилия и Индия, които целенасочено преследват националните си интереси, и „постмодерни" държави като страните членки на Eвропейския съюз и Япония, които функционират на базата на откритостта, върховенството на закона и взаимната сигурност. Съединените щати, твърди Купър, все още трябва да решат дали да се присъединят към „постмодерния" свят на взаимозависими партньори или да провеждат едностранна политика на налагане на сила.

Основният проблем, пред които са изправени постмодерните държави, е как да се държат в един свят, в които ракетити u терористите не признават граници и в които сигурността от времето на Студената война вече не съществува. Европейците трябва да са готови да използват и no-груби методи, типични, за no-ранните епохи — сила, изпреварващи удари, измама - aко искат да запазят онова, което са постигнали. Робърт Купър предлага своя изненадваща доктрина за основаващата се на сътрудничество империя и моралните ценности, които са в основата на всеки външнополитически избор.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg