Хегемония или оцеляване

Автор: Ноам Чомски

Коментари: 0

Издател Бард
Брой страници 318
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 225 грама
Размери 0x0
ISBN 9545855223
Баркод 9545855223
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Неопровержим анализ на американския стремеж за тотално надмощие и произтичащите от него катастрофални последици от най-изтъкнатия мислител и активист в света.
В продължение на повече от половин столетие Съединените щати следват "грандиозна имперска стратегия", чиято цел е подчиняването на целия свят. Американските лидери неизменно демонстрират категорична решимост да осъществят мечтата си за превъзходство, като стигат до ръба на унищожението. Пословичен е случаят с кубинската ракетна криза. Понастоящем администрацията на Буш задълбочава този процес, довеждайки до краен предел имперския контрол, до избора между прерогативите на властта и прерогативите на съхраняването на живота на Земята. В книгата "Хегемония или оцеляване" Ноам Чомски проследява причините, довели ни до това състояние на нещата, рисковете, които ни заплашват, и основанията на нашите лидери да заложат на карта бъдещето на човешкия вид.
С поразяваща логика - негова запазена марка - Чомски прави дисекция на американския стремеж за глобално превъзходство, проследявайки неотклонно водената агресивна политика от страна на американските правителства, насочена към постигане на "абсолютно господство" на всяка цена. Той доказва по необорим начин, че най-новите демонстрации на политиката на глобална хегемония - от унилатерализма* до подкопаването на международните споразумения срещу държавния тероризъм и милитаризацията на космоса - са елементи от една обща кампания за налагане на пълно господство, което в последна сметка заплашва нашето оцеляване. В съвременната епоха, твърди той, имперските амбиции водят единствено до всеобща гибел.

* Унилатерализъм - тенденция от страна на дадено правителство да провежда външна политика едностранно, без да се съобразява с интересите на други държави, вкл. и на съюзниците си. - Б. пр.

Достъпна, убедителна и подкрепена с богата документация, книгата "Хегемония или оцеляване" е най-безспорното и всеобхватно в посланията си произведение на Чомски от последните години, израз на категоричната позиция на един от най-влиятелните съвременни политически мислители, която неминуемо ще разпали широка дискусия.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Чомски е роден във Филаделфия, Пенсилвания, син на еврейския учен Уилям Зеев Владимир Хомский (роден в Украйна) и Елси Хомская-Симоновская (еврейка от Беларус). Започвайки 1945 г. следва философия и лингвистика в Пенсилванския Университет при Зелиг Харис, професор по лингвистика, чиито политически възгледи частично споделя. Получава докторска степен от Пенсилванския Университет през 1955 г., резултат на научната му работа в Харвардския университет през предишните 4 години. В докторската си работа започва да развива някои от лингвистичните си идеи, разработвайки ги по-късно в книгата си Синтактични структури (1957 г.), може би най-известният му труд в областта.

След получаването на докторска степен, Чомски преподава в Масачузетския Технологичен Институт в продължение на 19 години, като става и първият получател на професурата по модерни езици и лингвистика на името на Ферари П. Уард (1966 до 1976 г.). През тези години започва публично да се ангажира по политически въпроси, привеждайки доводи срещу американското участие във Виетнамската война (около 1965 г.). През 1969 публикува първата си политическа книга, Американската сила и новите мандарини (American Power and the New Mandarins), съдържаща есета по темата. Оттогава е добре известен с дисидентските си политически възгледи, чете политически лекции по целия свят и пише редица книги и памфлети. Неговите убеждения, широко класифицирани като либертарен социализъм, му печелят както много привърженици, така и редица критици. Чомски продължава активно и научната си дейност като лингвист.