Издател | Класика и стил |
Брой страници | 318 |
Година на издаване | 2003 |
Корици | твърди |
Език | български |
Тегло | 562 грама |
Размери | 0x0 |
ISBN | 9549964655 |
Баркод | 9549964655 |
Категории | Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги |
Сливанията и поглъщанията водят до широкомащабни промени и често предизвикват верижни реакции в отделни сектори на бизнеса, тъй като фирмите се обединяват и комбинират в надпреварата за конкурентно предимство. Подобно на реакцията при разпадане на атома, сливанията и поглъщанията освобождават огромна енергия, като този процес може да бъде както творчески, така и разрушителен.
Тази книга изследва начина, по който компаниите могат да постигнат успех при една трудна, разпокъсана и непредвидима поредица от действия. Основният аргумент в нея е, че за успешната сделка трябва да се обърне внимание на човешкия фактор — тоест, на хората „на място", при това максимално рано. Твърде погрешно е да се мисли, че два различни бизнеса могат да се прикрепят един към друг с помощта на болтове сега и веднага, а културните и други конфликти, свързани с този процес, да се оставят за по-късно...
На базата на проучвания и подробни интервюта с участници в сливания и поглъщания, Марион Дивайн твърди, че за успешната сделка трябва да е налице активно участие на хората от двете организации, като това участие започне максимално рано и е насочено към интеграционния процес чрез:
- координация: информиране на служителите относно новия
бизнес с оглед те да се адаптират към него;
- сътрудничество: насърчаване на интелектуалното „изкупуване" чрез предоставяне на възможност на хората да изразят гласно своите идеи и притеснения;
- взаимопомощ: насърчаване на интелектуалното и емоционалното „изкупуване" - шанс да се изследват приликите и разликите, да се оценят по достойнство съпътстващите умения и опит;
- решимост: да се помогне на хората да разберат, че и те имат дял в бизнеса, да се поставят на позиция, на която те ще могат и ще искат да дадат своя принос за успеха.
Все още няма мнения за тази книга.
Напиши коментарЩе бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.
Ще бъдат изтривани мнения:
Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]