Конкурентното предимство на нациите

Автор: Майкъл Портър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Класика и стил
Брой страници 948
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 1706 грама
Размери 24x18
ISBN 9789543270934
Баркод 9789543270934
Категории Икономиката като наука, Икономика, Книги

В "Конкурентното предимство на нациите" Майкъл Портър се заема да обясни източниците на устойчивия просперитет в съвременната глобална икономика. Макар книгата да е построена на равнището на нацията, същата рамка може и вече с лекота е прилагана на ниво регион, държава и град. По-голямата част от мисленето и политиката досега са се фокусирали върху макроикономическите условия за растеж и благосъстояние, но авторът съсредоточава вниманието си върху микроикономическите основи. Правителството е основният актьор в по-голямата част от литературата, а Майкъл Портър цели да осветли ролята, която играят компаниите.

Книгата е озаглавена Конкурентното предимство на нациите, за да подчертае изключително важното разграничение между по-широката концепция на автора за конкурентното предимство като източник на богатство и идеята за сравнителното предимство, която отдавна доминира в мисленето за международната конкуренция. Според днешните разбирания сравнителното предимство се основава на вложения като труд, природни ресурси и финансов капитал. Портър твърди, че сами по себе си факторните вложения стават все по-маловажни в една непрекъснато глобализираща се икономика. Конкурентоспособността не се осигурява от размера или военната мощ, защото те не са от решаващо значение за производителността. Вместо това благосъстоянието зависи от създаването на бизнес среда заедно с подкрепящите институции, която подпомага нацията продуктивно да използва и да повишава качеството на вложенията си.
В модерната глобална икономика благосъстоянието е избор на нацията. Много нации могат едновременно да повишават своята производителност, а заедно с нея и богатството си. Въпреки това богатството не е гарантирано.
Независимо дали са преуспяващи или затънали в бедност, нациите, държавите и регионите по целия свят търсят начини да се справят. Конкурентното предимство на нациите предлага системна и действена рамка за разбирането на конкурентоспособността и за начините тя да се повиши. Книгата е особено добре посрещната от практиците в управлението и бизнеса, които търсят насока по въпроси, останали незасегнати в по-голямата част от теоретичната литература.
Майкъл Е. Портър, един от водещите световни авторитети в областта на международната конкурентоспособност, е професор по бизнес администрация в Harvard Business School. През 1983 г. проф. Портър е назначен в Комисията по индустриална конкурентоспособност в САЩ. Бил е съветник на държавни глави, губернатори, кметове и изпълнителни директори по целия свят. Носител е на наградата “Адам Смит”, на три награди “Маккинзи”, има почетни докторати от Stockholm School of Economics и шест други университета.

Ключови думи: Промо -15%, Слънчеви заглавия

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]