Вселената в орехова черупка

Автор: Стивън Хокинг

Коментари: 3

Издател Прометей
Брой страници 220
Година на издаване 2010
Корици твърди
Език български
Тегло 885 грама
Размери 0x0
ISBN 9789549461077
Баркод 9789549461077
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Кратка история на времето - феноменалният бестселър на Стивън Хокинг, издаден в тираж ня-колко милиона, представи на читатели по целия свят идеите на този блестящ физик теоретик. А сега, чрез едно голямо явление в книгоиздаването - богато илюстрираното продължение на него-вата първа книга, Хокинг се завръща отново при нас и разбулва тайните на най-важните откри-тия, станали през годините след издаването на посрещнатото с възторг първо заглавие.
Един от най-въздействащите мислители на нашето време, Стивън Хокинг е интелектуален идол, известен не само заради приключенския дух на своите идеи, но и заради яснотата и остроумието, с които ги изразява. В своята нова книга той ни отвежда до предния фронт на теоретичната физика, където истината много често е по-необичайна от измислицата, и ни обяснява като на неспециалисти кои са принципите, контролиращи нашата Вселена.

Както много други учени от общността на теоретичната физика, професор Хокинг иска да открие граала на науката - изплъзващата се Теория за всичко, която е скрита в сърцевината на Космоса. С достъпен, а често и игрив стил той ни дава напътствия, докато се мъчи да разгадае тайните на Вселената - от свръхгравитацията до свръхсиметрията, от квантовата теория до М-теорията, от холографията до дуалността. Отвежда ни в безлюдните предели на науката, където новите теории на суперструните и р-браните може би ще запълнят последните празни места в пъзела. И ни позволява да надникнем зад сцената на едно от най-вълнуващите интелектуални приключения, когато се стреми „да комбинира теорията на Айнщайн за относителността и идеята на Ричард Файнман за многочислените истории в една завършена и обединена теория, която ще опише всичко, случващо се във Вселената".
С характерната за него щедрост професор Хокинг ни кани да го придружим в това необичайно пътуване през пространство-времето. Множеството цветни илюстрации помагат това пътуване да бъде по-ясно възприемано и го превръщат в една сюрреалистична страна на чудесата, където частиците и струните се движат в единадесет измерения, където черните дупки се изпаряват, изчезват и отнасят със себе си своята тайна и където първичното космическо семе, от което е поникнала нашата Вселена, е представлявало всъщност едно орехче.

„Вселената в орехова черупка" е жизненоважно четиво за всички хора, стремящи се да разберат Вселената, в която живеем. В комплект с "Кратка история на Времето" тази книга, също като предходната, предава вълнението, обземащо научната общност тогава, когато тайните на Космоса биват разбулени.

Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет и има репутацията на най-блестящия физик теоретик след Айнщайн.

от Марков / дата: 26 фев 2016

Определено книгата не си заслужава труда за прочитане, защото отразява напълно погрешната разпокъсана съвременна "наука" за света, базираща се на теория на относителността. Тя е писана по времето, когато Хокинг не е знаел за Всеобщия Космически Разум, който обединява цялата съществуваща материя. Тя е само едно от проявленията му. Никаква теория на струните не е вярна. Никаква теория на всичкото няма. Пространство- време не съществува. Скоростта на светлината никога не е била константа. Сега вече Хокинг знае и го заявява открито, но и за него е късно. Цял живот той не е могъл сам да се добере до тази мисъл въобще и само се е заблуждавал, а и другите вярващи му около него.

от Гручо / дата: 13 юни 2011

Сакаме \"Дизайна\"!

от Ристу / дата: 27 сеп 2010

Не е систематизирана добре. Започва да обяснява едно, след това преминава на друго и доста оплита нещата. Като цяло стилът на писане на Хокинг не е добър.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Бог е мъртъв, каза Ницше. Ницше е мъртъв, контрира Бог. Бог никога не е съществувал, затапи и двамата Хокинг. И биде светлина.
Вселената в орехова черупка” е продължение на „Кратка история на времето”, но е далеч по-шарена и смилаема. След като описва основата на физиката във „Върху раменете на гиганти”, Хокинг ни довежда до последните й достижения (изключвам откритията на женевския колайдер, чието включване е предстояло при писането й). Интересен щрих е, че според учения за изследване на най-дълбоките тайни на материята е нужен именно голям електронен ускорител... с размери над диаметъра на Слънчевата система...Началото на книгата е посветена на приноса на Айнщайн, върху чийто прозрения се крепи съвременното разбиране на света. От тази база Хокинг се втурва да описва формата на времето, развитието на вселената от Големия взрив насам, естеството на черните дупки, пътуванията във времето, развитието на биологичния и електронния живот в следващите векове, стряскащите теории за брани и струни, n-мерни пространства и какво ли още не.
Едно наистина харесвам на великия учен – страстта, за която разказва за всички тези неща. Ясно е, че са сложни, дори и обяснени с изключителни илюстрации, те пак са непонятни, но радостта му от науката, от откритията, от пробивите е така заразителна.Да, живеем в изумителен свят, който е неизмеримо сложен и поне в това отношение не вярвам на Хокинг, че учените са близо до откриване на Теорията, която ще обедини механиката на Нютон и относителността на Айнщайн. Но търсенето, търсенето е ключът към Вселената. Не в прашасали вековни окървавени книги, заради чието изгаряне светът трепери в идиотска възмута. А Науката, която ни спасява именно от религиозната обсесия. И да не съм получил коментар, че Айнщайн бил вярващ или нещо подобно – именно религиозните фанатици са преиначили думите му и са пуснали този слух. Питайте Хокинг за това.
Както „Върху раменете на гиганти”, така и „Вселената в орехова черупка” е издание за ценители, със страхотни илюстрации и за съжаление солена за нашенските стандарти цена. Но заравянето сред страниците си заслужава, дарява солидна доза оптимизъм и надежда в бъдещето.
Поставям ви задачка: вижте банкнотите на страница 93. И очаквам да ми кажете нещо за тях :)

Христо Блажев

    „Вселената в орехова черупка“ на издателство Прометей е новото заглавие от Стивън Хокинг, което ще зарадва изследователите и почитателите на големите загадки на макрокосмоса и микрокосмоса. Стивън Хокинг няма нужда от реклама и представяне; всеки, който поне малко се вълнува от въпросите за Времето, Пространството и Вселената, знае кой е той и какъв е приносът му в съвременната наука. Тайният ключ на Джордж за Вселената, Кратка история на времето, Черни дупки и бебета вселени са някои от неговите книги, с които големият учен популяризира чистата наука и обяснява на достъпен език такива специфични явления като черните дупки, струнната теория и относителността на времето и пространството. Да се осъзнаят такива абстракции невинаги е възможно от обикновения човешки ум, но благодарение на професор Хокинг вече много деца и възрастни са запалени по въпросите за Вселената ни. Вселената в орехова черупка“ е издание за ценители, както се казва, с твърди корици, изпълнено с качествени фотоси. Смята се, че книгата е продължение на Кратка история на времето и Върху раменете на гиганти. Хокинг е изследовател на много голямото и много малкото, оттам идва и заглавието, неведнъж учените са ни обяснявали, че строежът на атомите и молекулите наподобява строежа на космоса, в центъра на атома е ядро, около което кръжат протоните и неутроните, в центъра на Слънчевата система е Слънцето, около което кръжат планетите, тази реципрочност, тази аналогия не е случайна, има принципи, по които са изградени всички системи, от най-голямата, до най-малката. Според Карл Сейгън, в един предговор към книга на Стивън Хокинг, ученият е търсач на отговорите за Бога – имал ли е Бог избор при сътворяването на Вселената и има ли изобщо Бог. Професорът се опитва да разбере този Божи промисъл, тази Божия логика, зад която Вселената е безгранична в пространството и времето, а за нас остава да се чудим какво има отвъд и отвъд най-далечното място и откъде и докъде стига времето... И едва ли ще можем да осмислим всичко, което е още едно доказателство за ограничеността на съзнанието ни, а щом има нещо отвъд съзнанието ни, значи и светът е доста по-сложен от това, което можем да разберем. Вселената в орехова черупка“ е поредният празник за любопитните и търсещите, а Стивън Хокинг не изневерява на себе си.от Хеликон