Петя Дубарова: Поезия

Автор: Петя Дубарова

Коментари: 3

Издател Либра-Скорп
Брой страници 224
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 370 грама
Размери 14x21
ISBN
Баркод
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

от Администратор / дата: 23 апр 2013

За съжаление, изданието е изчерпано в Хеликон и към момента не разполагаме с информация относно преиздаването му.

от Костадина / дата: 23 апр 2013

кога ще е в наличност

от Десислава / дата: 10 юни 2011

Наскоро открих творчеството на Петя Дубарова, и съжалих, че не съм го открила по-рано! Тя ми влезе под кожата, докосна душата ми по начин, по който не съм и подозирала! Чрез стиховете и усещам нейната душа, която е жива в тях!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Учи в английската езикова гимназия в Бургас. Самоубива се ненавършила 17 години. Пише стихове от най-ранна детска възраст. Първите й публикации са във вестниците \"Септемврийче\" и \"Народна младеж\", в списанията \"Родна реч\" и \"Младеж\". Неин духовен наставник е поетът-преводач Григор Ленков.

През краткия си живот Петя Дубарова създава оригиналнипоетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира първозданните стихии и вечните човешки ценности - морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете й разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и с отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество.
(Съчинения: Аз и морето (1980); Поезия. Стихове и разкази от различни години (1984); Лястовица. Стихове и разкази (1987); Най-синьото вълшебство (1988)).