Играта на Де Ниро

Автор: Рауи Хадж
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Жанет-45
Брой страници 240
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 289 грама
Размери 20x14
ISBN 9789544915469
Баркод 9789544915469
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

“Твърди се, че на въпроса кое е най-важното качество, което писателят трябва да притежава, Рауи Хадж отвърнал: “Късмет”. Късметът обаче няма нищо общо с награждаването на дебютния му роман “Играта на Де Ниро” с Международната награда ИМПАК (International Dublin IMPAC Literary Award 2008), един блестящ, мощен, а също лиричен и състрадателен роман.
Късметът е централният елемент на сюжета. Заглавието отпраща към предизвикващата смъртта игра на руска рулетка, която героят на Робърт Де Ниро играе във филма “Ловецът на елени”. Героите на Хадж са впримчени в една напълно различна, но също толкова крайна ситуация – гражданската война, която опустошава Бейрут през 80-те. Прозата на Хадж въвлича читателя в шокираща близост с въздействието на подобни конфликти върху индивида. Чрез съдбата на антигероите Джордж и Басам авторът показва по какъв начин войната капсулира живота и лишава човека от избор. Разбиранията за вина и невинност се прекъсват от непрестанни бомбардировки и ежечасна битка за оцеляване. Самият живот се превръща в игра, в която няма победители, а само ужасени оцеляващи. Тяхното отчуждение е по-страшно от куршумените рани, а бъдещето им е по-черно от небето над града с прекъснато електричество.
Стилът на Хадж поразява с филмографския си усет, той е истински образен, непосредствен и завладяващ. Тъкмо езикът на романа кара читателят настървено да обръща страниците, проследявайки историята на разказвача Басам, който успява да се спаси от десет хиляди бомби, да се наслади на десет хиляди целувки и накрая да измине десетки хиляди километри далеч от всяко усещане за сигурност или дом.
В проследяването на усилията на Басам да се измъкне, Хадж залага взривния сюжет, който е и размисъл за войната и психологическата й цена. В този дълбок разрез няма лесни решения, няма печеливша карта и катарзисен завършек. Въпреки това има място за възвишена и оригинална лиричност в моментите, когато авторът смесва сцените на ужас с пасажи ярка поетична наситеност. Тук има и старозаветни модулации, и гневната литания на Гинзбърг, а също и силно европейско ехо, най-вече на “Чужденецът” на Камю. Черното, но богато нюансирано чувство за хумор, избликва през наблюденията на разказвача.
“Играта на Де Ниро” е забележително постижение за автор, пишещ на не-майчин език. Късметът няма нищо общо с награждаването на този роман. Неговата оригиналност, сила, лиричност, а също и дълбоко хуманистичното му измерение – всичко това превръща “Играта на Де Ниро” в творба на мощен литературен талант. Една напълно заслужена победа за Рави Хадж.
-Откъс от изявлението на журито на наградата ИМПАК при връчването на отличието

Рауи Хадж отраства в Ливан и Кипър. През 1982 г. се мести в Ню Йорк, където учи фотография. През 1991 г. отива в Монреал, където изучава визуални изкуства в Доусън Колидж. Негови фотографски творби са показвани в канадския Музей на цивилизацията, както и в галерии във Франция, Ливан и Колумбия.
Хадж пише “Играта на Де Ниро” на английски, който за него е трети език след арабския и френския. Романът е публикуван през 2006 г. от независимото издателство “Ананси Прес”. В първоначалната селекция за наградата ИМПАК за 2008 г. книгата се състезава със 136 заглавия от 54 държави, а сред номинираните са автори като Томас Пинчън, Филип Рот и Маргарет Атууд.
Хадж е едва вторият отличен канадски писател в 13-годишната история на литературната награда с най-висок паричен фонд в света – 160 000 щатски долара. (Предишният канадски автор е Алистър Маклиъс с No Great Mischief, 2001).
Вторият роман на Рауи Хадж, Cockroach, излиза през 2008 и вече е номиниран за множество престижни награди.

“В този зашеметяващ първи роман Изтокът среща Запада в една оригинален оптичен ъгъл към гражданската война в Бейрут.”
Booklist

”Играта на Де Ниро” е като трескав кошмар, създаден с отчетлив европейски дух... Той упорито отказва на читателя каквато и да е утеха, като същевременно го пленява с несъмнената си мощ."
Toronto Star

“Романът втренчва немигащия си поглед в разпада на човешките връзки в света на тоталната война.”
Governor General’s Literary Award

“Стилистично новаторски, свеж, шокиращо кървав.”
Журито на наградата Paragraphe Hugh MacLennan

“Книга изпълнена с поетични описания на сюрреалистичната и ужасяваща природа на войната. Има пасажи, които те предизвикват да ги четеш отново и отново заради суровата им красота и разбиране как войната необратимо променя човешката психика.”
Fast Forward Weekly

от Lebanon / дата: 10 фев 2014

На мен що годе ми допадна. Щом я издържах до края, значи.. става. Наистина, интересни неща има за Ливан, бил съм в тази страна и знам доста неща за нея.. самата книга не е предназначена за тези, които не знаят нищо за ЛИван и трябва да научат от книгата, наистина се акцентира на историята. А тези читатели, които са от близкия Изток и по-специално от Ливан, на тях няма какво да им се обяснява.

от читателка / дата: 21 ное 2012

Доста излъга очакванията ми..
Акцентът тук е върху гангстерската историйка и не толкова върху историческите събития в Ливан по това време. Авторът сякаш пише само за хора, които са наясно със събитията и военните сблъсъци по това време, та Гугъл трябваше да помага на моменти...Няма лошо човек да се поразрови и да понаучи нещо, просто не очаквах от тази книга чисто мафиотска история. Иначе писателят показва на места доста приятен черен хумор...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ливан е някъде там - на изток, Бейрут е по-скоро понятие  или част от новините, отколкото град. 10-те хиляди бомби са истински,а военните действия ежедневни.Детската игра с дървени приклади се усъвършенства, преминавайки през събиране на празни гилзи по опустошените улици, стигайки до наркотици и изключителни зверства. Интересите на силните и богатите са жестоки. Разделянето на „източен“ и „западен“ е само едно от средствата за постигането им. Предателствата и убийствата са абсолютно реални. Дали "Играта на Де Ниро" е роман или публицистичен разказ? Дали заслужава наградата си? Творец ли е Рауи Хадж или просто е алармирал света със спомените си. Истината е между редовете. Намерете я!   

Милена Дамянова - книжар, Хеликон София(Стамболийски)

Подобно на играта на руска рулетка,  героите в романа имат само два изхода - да загинат от бомбите, които се изсипват ежедневно върху тях, или да успеят да се откъснат от войната като избягат някъде. С повече късмет ще оцелеят, но миналото ще ги преследва постоянно, войната ще продължи да съществува в съзнанието им, оставила непоправими следи в душите им. Ще разберат, че дори да е на хиляди километри, човек никога не се откъсва от родното си място, и живее с неговата болка.

Кристина Казакова, Хеликон - Пловдив

Рауи Хадж отраства в Ливан и Кипър. През 1982 г. се мести в Ню Йорк, където учи фотография. През 1991 г. отива в Монреал, където изучава визуални изкуства в Доусън Колидж. Негови фотографски творби са показвани в канадския Музей на цивилизацията, както и в галерии във Франция, Ливан и Колумбия.
Хадж пише “Играта на Де Ниро” на английски, който за него е трети език след арабския и френския.
“Твърди се, че на въпроса кое е най-важното качество, което писателят трябва да притежава, Рауи Хадж отвърнал: “Късмет”. Късметът обаче няма нищо общо с награждаването на дебютния му роман “Играта на Де Ниро” с Международната награда ИМПАК (International Dublin IMPAC Literary Award 2008), един блестящ, мощен, а също лиричен и състрадателен роман.
Късметът е централният елемент на сюжета. Заглавието отпраща към предизвикващата смъртта игра на руска рулетка, която героят на Робърт Де Ниро играе във филма “Ловецът на елени”.