Фейлетони / Алеко Константинов

Автор: Алеко Константинов

Коментари: 0

Издател Слово
Брой страници 144
Година на издаване 1999
Корици меки
Език български
Тегло 100 грама
Размери 20x13
ISBN 954-439-600-4
Баркод 954-439-600-4
Категории Класически автори, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Bключени ca:
Paзни хopa — paзни идеaли I
Paзни хopa — paзни идеaли II
Paзни хopa — paзни идеaли III
Paзни хopa — paзни идеaли IV
Пo „избopите" в Cвищoв
Cтpacт
Cеятели нa paбcки чувcтвa
Cмиpppнo! Poтa-a, п"ли!
Угacете cвещите!
Xеpocтpaт II
Mиш-мaш
Пaзи бoже cляпo дa пpoгледa
Оcвидетелcтвувaние зъбите нa пocещaющите
Чеpнaтa джaмия
„Чеcтитa Нoвa гoдинa"
Eх, че гуляй му дpъпнaхме!
Дoбpе cме cи c туpците — гледaйте cи кефa Пpеcтъпления пpoтив избиpaтелнoтo пpaвo
Cкpoмнa лептa нa oбщия жеpтвеник

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Алеко Иваницов Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхождал от голямата видинска фамилия Шишманови. Учи при частните учители Емануил Васкидович и Янко Мустаков, в Свищовското училище (1872–1874) и в Априловската гимназия в Габрово (1874–1877). По време на Руско-турската освободителна война е писар в канцеларията на свищовския губернатор (1877). Завършва средно образование в град Николаев, Русия (1881) и право в Новоросийския университет в Одеса (1885).

След завръщането си в България Алеко Константинов е съдия (1885–1886) и прокурор (1886) в Софийския окръжен съд, помощник-прокурор (1886–1888) и съдия (1890–1892) в Софийския апелативен съд. Два пъти уволняван по политически причини. Юрисконсулт на Софийското градско управление (1896). До края на живота си е адвокат на свободна практика в София.

Алеко Константинов подготвя хабилитационен труд на тема „Правото за помилване по повод на новия наказателен закон“ (1896) с цел да стане преподавател по углавно и гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Посещава Всемирното изложение в Париж (1889), Земското индустриално изложение в Прага (1891) и Колумбовото изложение в Чикаго (1893).
Алеко Константинов развива активна обществена дейност. Той е училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество „Славянска беседа“, на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет. По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (начало на организиран туризъм — изкачването на Черни връх, 27 август 1895).

Още като студент Алеко Константинов проявява пристрастия към Петко Каравелов — идеолог на парламентаризма и демокрацията. Сътрудничи на основаното от него сп. „Библиотека 'Свети Климент'“. Той е член на Демократическата партия, водена от Петко Каравелов, участва в изготвянето на програмата и?, сътрудничи с фейлетони, пътеписи, дописки, статии в нейния орган в. „Знаме“ от създаването му (1894).