Екзекуторът

Автор: Стефан Кисьов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 108
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 114 грама
Размери 0x0
ISBN 9544911634
Баркод 9544911634
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Езикът Кохао Ронго-Ронго е от малкото още неразчетени от съвременниците древни езици. На него преди хиляди лазарници са говорели и писали жителите на остров Рапа Нуи или Пасха. Което в превод на български означава Великденски остров. Въпросното късче земя се намира в Тихия океан и попада в наши дни под юрисдикцията на република Чили. Днешните потомци на древната цивилизация, населяващи въпросната територия, обаче, и думичка не могат да обелят на мистичния Кохао Ронго-Ронго. Така че за нас той е мъртъв език, а литературата и всички текстове, написани на него, засега - може би и завинаги, ще останат загадка.
***
Световно известният писател Стивън-Лари Кинг, автор на „Кървавият тризъбец", „Червата на котката" и прочие бестселъри с лъскави корици, ме удостои с честта да ме използва за прототип на литературния герой в своя нов, така и неиздаден трилър „Летящият убиец", като дори не счете за нужно да променя името ми - Стефан Гащев.
Бяха минали доста лазарници, откакто живеех безгрижно на остров Пасха под чуждо име, с моите две сиамски домашни котки, подвизавайки се като барман в местния хотел „Хилтън" - десететажна сграда, облицована с бял камък, кацнала на скалистия бряг на Тихия океан. Бърках коктейли, ядях диетична храна, наддавах на килограми, през свободното си време правех мързеливи разходки край каменните Маои, опитвах да откажа цигарите. Живот си живеех. Но веднъж, докато си пиех сутрешното кафе пред компютъра в служебната си стая в хотел „Хилтьн", неочаквано на моя електронен адрес получих изискано, написано на английски съобщение от въпросния писател, дошъл на остров Пасха специално за да ме види. Започваше с обръщението „Уважаеми мистър Гащев". По-нататък - все така любезно, но доста настоятелно, авторът на писмото предлагаше да сме се срещнели незабавно в лоби-бара, в който работех - „Ронго стар". Имал да ми каже нещо важно. Беше се подписал с инициалите С. Л. К., което с тайнствеността си възбуди любопитството ми. До този момент наивно мислех, че присъствието ми в тази тъй отдалечена от благините на цивилизацията точка от света, истинското ми име, занимания и особено точният ми физически адрес представляват абсолютна тайна за представителите на земното човечество, от които от доста време грижливо се укривах. А ето че сега анонимното ми спокойствие бе нарушено и в съзнанието ми нахлуха апокалиптични видения. Накрая, след дълги колебания, нервни обиколки между облепената с розови плочки баня и балкона с изглед към лазурната синева на Тихия океан, дванайсет изпушени почти до филтър цигари, три отчаяни, набързо скалъпени плана за бягство от остров Пасха, два за убийството на автора на това писмо и един за безболезнено самоубийство, четох, че ще е глупаво да започна игра на котка и мишка с човек, който си беше направил труда да пропътува хиляди километри между двата американски континента само за да ме види. С упорството, връзките и парите, с които въпросният мистър С. Л. К. очевидно разполагаше (освен ако цялата работа не беше плит-коскроен коварен капан, в което обаче се съмнявах), той щеше да бъде в състояние да ми отрови крехкото душевно равновесие, на което от известно време се радвах. Така че най-доброто, което можех да направя, бе да се явя на предложената от досадника среща, да забия проницателните си очи в неговите, да проникна доколкото мога в душата му и разбера какво иска от мен. /.../
Стефан Кисьов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Стефан Кисьов е роден на 30.04.1963 в Стара Загора, където завършва средното си образование в местната френска гимназия. Работил е като електромонтьор в трамваен парк, шлосер в химкомбинат, администратор в хотел по Черноморието, сценичен работник в Старозагорската опера, сервитьор в НДК (и резиденция "Бояна"!), бил е емигрант в Швейцария, учил е в Пловдивския и Софийския университети и Сорбоната в Париж, бил е журналист на свободна практика в няколко столични вестника. Автор е на 50-60 разказа, на романите "Джубокс", "Никъде нищо" (2000; 2002), "Не будете сомнамбула" (2000; 2001), "Един сервитьор в резиденция Бояна" (2004), "Екзекуторът" (2004; с голямата награда на фондация "ВИК" за български роман на годината), "Твоето име е жена" (2007) и "Воайорът и квартирантката" (2008). Има и една пиеса, играна от Благоевградския театър - "Особености на българския национален секс" (оригинално заглавие "Гларуси" - 2002).