Престъплението на Лорд Артър Савил

Автор: Оскар Уайлд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фама
Брой страници 112
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 954597172X
Баркод 954597172X
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Лорд Артьр Совил е млад, богат, щастливо влюбен и единственото му занимание са развлеченията. До злощастния ден, когато на светска сбирка се натъква на един хиромант - и той му разкрива, че е предопределен да извърши убийство. Ще съсипе ли това безоблачния му живот? Възможно ли е да го избегне? Но лорд Артьр е джентълмен и човек на дълга - той стоически приема съдбата си и дори решава да я улесни. Премеждията и обратите са колкото забавни, толкова и неочаквани.
Сборникът включва още блестящо остроумната, но и затрогваща новела „Кантьрвилският призрак" и други разкази.

Вашата проза в от малкото, които ме вълнуват. Нейната буреносност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадьчната атмосфера на красотата - това в чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд


Остроумието на Оскар Уайлд е действаща сила за обновление на света.
Ричард Елман
Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтьр Алън

Когато съм сред литератори и се полага да кажа нещо остроумно, никога не се осланям на себе си - прибягвам до думи на Оскар Уайлд.
Дороти Паркър

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ирландски писател, роден в Дъблин; учи в Дъблин и Оксфорд, където се присъединява към естетическото движение "изкуство за самото изкуство". Уайлд впечатлява лондонското общество със сензационния си стил и остроумните си забележки. Публикува Poems 1881 и пише приказки, литературна критика и дългото политическо есе “Душата на човека при социализма” 1891. През 1891 излиза единственият му роман “Портретът на Дориан Грей”. Пише елегантни светски комедии, изпъстрени с афоризми и парадокси: “Ветрилото на лейди Уиндърмиър” 1892, “Жена без значение” 1893, “Колко е важно да бъдеш сериозен” 1895, “Идеалният мъж”: 1895. Библейската драма “Саломе” 1893, написана на френски, е забранена от британския цензор и е поставена за пръв път в Париж през 1896 със Сара Бернар в главната роля. Един от любовниците му е лорд Алфред Дъглъс, чийто баща предизвиква Уайлд да заведе дело за клевета, което завършва със социалния крах и финансовото разорение на писателя.
През 1895 Уайлд е осъден на две години затвор за хомосексуализъм, а след излизането си от затвора живее във Франция. Поемата “Балада за затвора Рединг” 1898 и книгата De profundus1905 са посветени на връзката му с лорд Алфред.
Погребан е в Париж.