Среднощни деца

Автор: Салман Рушди
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Постскриптум
Брой страници 480
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 550 грама
ISBN 9549112233
Баркод 9549112233
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Роден съм в град Бомбай... някога. Не, това няма да свърши работа, няма как да се измъкнеш от датата: роден съм в клиниката на доктор Нарликар на 15 август 1947 г. А часът? Часът също има значение. Е, добре: през нощта. Не, важно е да бъда по... Точно в полунощ, ако искате да знаете. Ръцете на часовника стиснаха длани в почтителен поздрав, когато аз дойдох. О, кажи го буква по буква, буква по буква го кажи: точно в мига, когато Индия навлизаше в своята независимост, аз се изтърколих в света. Имаше ахкане. И пред прозореца тълпи и фойерверки. Няколко секунди по-късно баща ми си счупи палеца на крака, но неговото премеждие беше дреболия в сравнение с това, което сполетя мен в онзи тънещ в мрак момент, защото благодарение на окултната тирания на тия ласкаво отдаващи чест стрелки, аз бях тайнствено заключен с белезници към историята - моята съдба, неразривно свързана с тази на страната ми. През следващите три десетилетия нямаше да има измъкване. Гадатели ме бяха предрекли, вестници отпразнуваха пристигането ми, политикани ратифицираха неподправеността ми. Аз бях оставен без право на глас в тази работа. Аз, Салем Синай, по-късно за разнообразие наричан Сополивко, Петнисто лице, Кубе, Шмръкльо, Буда и дори Късче луна, здраво се бях скарал със съдбата - и в най-добрия случай това е опасен сблъсък. А по онова време аз дори не можех сам да си обърша носа.
Сега обаче времето (не виждайки бъдеща полза от мен) изтича. Скоро ще стана на 31 години. Може би. Ако моето разпадащо се и свръхупотребявано тяло позволи. Но аз нямам надежда да спася живота си, нито разчитам да имам дори и хиляда и една нощи. Трябва да работя бързо, по-бързо от Шехерезада, ако искам да свърша, което означава, да, означава нещо. Признавам: най-много от всичко се страхувам от безсмислието.
Салман Рушди

от Администратор / дата: 07 юни 2016

Преиздаването на определено заглавие е по преценка на съответното издателство. В случай, че ретиражирането стане факт, с удоволствие ще предлагаме на нашите читатели.

от марто / дата: 06 юни 2016

Отдавна искам тази книга. Няма я в наличност също отдавна. Как може човек да си я поръча, като постоянно я няма в наличност

от Саня / дата: 07 ное 2013

Първата книга на този автор, която прелиствам. Изумителен е. Мистика, история, дълбочина и образност. Празник за сетивата и душата. Уникален автор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Стилът му, смесващ митология и фантазия с реалния живот понякога е определян като магически реализъм. През 1988 романът му „Сатанински строфи“ предизвиква силни противоречия в ислямския свят. Книгата е забранена в много страни, иранският аятолах Рухола Хомейни го обявява за вероотстъпник и за убийството му е определена награда от 3 милиона долара.
След 23 юни 2007 наградата за главата му е 11,4 милиона долара.