Моята история. Де е България?

Автор: Жанина Драгостинова

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 254
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 282 грама
Размери 20x13
ISBN 9545294809
Баркод 9545294809
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Жанина Драгостинова е родена на 8 март 1962 г. във Варна. Първата й книга с публицистични текстове се нарича "Твоята история" (2004). Превела от немски книгите "Логиката на образите" от Вим Вендерс, "Анархия на фантазията" от Райнер Вернер Фасбиндер, "Пътуване към Трулала" от Владимир Каминер, "Нощна тарифа" и "Сърцебиене" от Илдико фон Кюрти, "Улична боксьорка" от Инка Парай и "Орли и ангели" от Юли Це.
Работи като журналистка. През 2005 г. е отличена с извънредна награда в журналистически конкурс, организиран от Център за развитие на медиите и център за изследвания и политики за жените; наградена в журналистически конкурс "Надежда за Източна Европа", 2006, на организацията на протестантските църкви в Германия и журналистическия факултет към университета в Дортмунд; носителка на втора награда в конкурса на австрийската информационна агенция APA и Банк Аустрия Кредитансталт "Писане за Средна и Източна Европа", 2006 г.

След "Твоята история" авторката уверено прекрачва границите на журналистиката и с книгата си "Моята история", своебразно нейно продължение, ни поднася серия "моментални снимки" от най-новата ни история. Без патос, самоиронично тя търси мястото в нея на обикновения човек, този, който привидно изостава от събитията, но ако не техен двигател, то той е поне участник в тях и със сигурност летописец на собствената си съдба, пречупена през призмата им.
В центъра на вниманието е историята - отзвук от политиката и злобата на деня, но и история лична, твоята, моята, нейната, на всеки от нас, разпъната между патетичните стихове на Вазов и вицовете за американеца, французина и българина. Между цвърченето на пържени кюфтета и барабаните на военните маршове. Потънала в безутешно самосъжаление или танцуваща до забрава. Де е България?
Поглед отвътре към самите нас, невинаги лицеприятен, но добронамерен, който иска да запечата образа на българина, какъвто го е видяла авторката, миг преди да "стане европеец".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

 Не съм попадала на толкова сладостно-смешно описани истории за българското ежедневие преди гръмко прокламираното ни влизане в Евросъюза. Жанина Драгостинова е „щракнала“ този период с привичната си журналистическа наблюдателност,без хапливост и с много топлота.Направо са си шлифовани диаманти кратичките истории за обикновени люде, като теб и мен; звучат стряскащо като равносметка, но без да размахват назидателно пръст и да поучават. Страшно иронични. Буквално.Захванеш ли да ги четеш не може да останеш равнодушен.Или подрусваш рамене, хълцайки от кикот, или ти се стъжва под лъжичката от описаните ситуации. Но определено действат като онази оптимистична, най-оптимистична песничка на „Монти Пайтън“ от  „Животът на Брайън“ - „Винаги гледай на живота откъм светлата му страна...“(Always look on the bright side of life...) Така подсвирвайки си небрежно можем да преджапаме през всички „изненади“, които ни поднася абсурдисткото ни балканско преминаване на дните. По-добри са тези разкази за нашата мила татковина от първата й книга „Твоята история. 52 седмици от началото на ХХI в.“
    И моля ви, обърнете внимание на надписите, вицовете и цитатите, с които завършват някои от разказите. Те са черешката на ЖанинаДрагостиновата торта за България.

Таня Велчева - Хеликон, Стара Загора