Колапсът. Човешките общества между успеха и провала

Автор: Джаред Мейсън Даймънд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 776
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 1069 грама
Размери 22x14
ISBN 9789543213474
Баркод 9789543213474
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Една от основните поуки, които можем да извлечем от колапсите, в които изпадат обществата на маите, анасазите, на обитателите на Великденския остров и всички останали в миналото (а и от съвсем скорошното рухване на Съветския съюз), е тази, че стремителният упадък на едно общество може да започне само едно-две десетилетия, след като то е достигнало своя апогей като брой на населението, богатство и мощ...В този смисъл траекториите на тези общества не следват обичайния ход на живота на отделната личност, чийто упадък настъпва бавно и постепенно, със стареенето. И причината е съвсем проста: максималният обем на населението, благосъстоянието, потреблението на енергия и производството на отпадъци означава и максимално въздействие върху околната среда, а то на свой ред означава, че във всеки момент може да надхвърлим отредения ни ресурсов лимит. Затова не е толкова изненадващо, че общественият упадък така често настъпва скоро след обществения възход.

Този въпрос – дали колапсите на древните общества имат паралели и днес и какви поуки ни предлагат – съвсем не е отворен за дебати. Той e по-скоро реторичен, защото подобни колапси се случиха и напоследък, а други предстоят в най-скоро време. И истинският въпрос е: “Още на колко страни ще се случат?”

от Йерихон / дата: 07 сеп 2010

Даймънд - президент!

от Анонимен / дата: 14 сеп 2009

Няма да давам оценка за съдържанието на книгата, защото не съм я чел. Обаче н емога да се сдържа да не коментирам ниското качество на книжното тяло. Хартията е една от най-евтините, които могат да се намерят. Изглежда за Изток-Запад черни букви на бял фон не са най-лекия за окото печат.

От една всеизвестна чужда книжарница можете да си поръчате книгата на английски и с доставката до вашия дом ще ви излезе по-евтино, отколкото, ако купите тази на Изток-Запад. Разбира се, качеството ще е няколко нива нагоре!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 Изключително интересно изследване по история на околната среда, което преминава границите на миналото и отправя остри и болезнени въпроси към настоящето. Започваме да гледаме по друг начин на грешките, които цивилизациите са правили заграбвайки неумело природни ресурси и суровини, пропилявайки търсенето на разумен баланс между нуждите и щаденето на природата, от която всички зависим. Изчезването на поселенията на викингите в Гренландия или „минирането” на австралийската природа с „привнесените ценности” на европейците, са само част от болезнените примери.


Димо Георгиев - Хеликон Шумен