Тортила Флет

Автор: Джон Стайнбек

Коментари: 3

Издател Колибри
Брой страници 203
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 235 грама
Размери 20x13
ISBN 978-954-529-588-1
Баркод 978-954-529-588-1
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Тортила Флет е съществуваща местност в Калифорния, макар и в Кармел,а не в Монтерей, където я разполага Джон Стайнбек - писателят, който по единодушното мнение на световната критика разбира американците по-добре от всеки друг. Той събира в този неголям по обем, но необятен по литературност роман истински истории за паисанос (потомци на испанци, индианци, мексиканци и европейци), жители на този маргинален квартал, и, следвайки епичната традиция на легендите за цар Артур и неговите рицари, сладкодумно ниже повествованието за Дани и неговите приятели. Разказът на места е забавен, на места - сериозен, а героите се запечатват в съзнанието на много поколения. Книгата се помни от поколения български читатели и заради конгениалния превод на нашия голям преводач, литературен историк, критик и философ Цветан Стоянов.
от Привидно кифла / дата: 27 яну 2013

Много анализи, много нещо. Радвам се, че се е харесала на един типичен пример за истински клошар. Това е чест и признание от достоен прошляк. Да видим как ще ме крадеш обаче ;)

от К-лош / дата: 26 яну 2013

Има един лаф, който ми се струва подходящ за Дани и Ко. - тези хора са "построили комунизма". ЛозУнга им трябва да е: Един за всички и всички за вино(уиски, ракия...). Личи си, че произлизат от индианците, които изобщо не са имали понятие от частна собственост преди да дойдат белите. За тези хора въпросът: Да имаш или да бъдеш, изобщо не съществува и Стайнбек с право ги е увековечил. Мисля, че има какво да научим от тях.

от Бухал / дата: 26 яну 2013

Прекрасна книга. Героите имат една анатомична особеност - големи черни дробове и още по-големи сърца. Банда честни измамници и достойни прошляци. Компанията им е нещо средно между "Улица Сезам" и сбирка на не-толкова-анонимните алкохолици. Едни made in US хъшове, които също толкова силно ще ви разсмеят и трогнат.
Второ точно попадение, Киф. Още едно такова и ще те крада! ;)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Със завидното си чувство за хумор Стайнбек пише за незавидни герои. Те имат бедно, но само материално бедно съществуване. Почти винаги безделничат, но никога не са лишени от изобретателност. Отмъкват единствения панталон на приятеля си, докато той спи, а след това го крадат от този, на когото са го продали. Но макар да намират или да си създават изгода от случая, тези скитници по тяло и по душа, хранят постоянна привързаност към себеподобните си. Обичат живота и живеенето. Мизерията им не е равносилна на отчаяние или пък липса на радост. Те не притежават не само къща, дори и стол, но това не е пречка да стоят срещу залеза и да му се наслаждават. И в един момент, току-виж си им завидял, седнал уютно у дома си с “Тортила Флет” в ръката.

Данка Калчева - Хеликон , Стара Загора

Роден е в Салинас, Калифорния. За да може да пише се издържа с физическа работа и този период предоставя автентичен материал за романите му. Първият си успех постига с \"Тортила Флет\" 1935 - разказ за фермерите от Монтрей. Най-високо ценени от критиката са ранните му натуралистични творби, като \"За мишките и хората\" 1937, \"Гневът на мравките\" 1939 /Награда \"Пулицър\"/. Сред по-късните му романи са \"Улица Консервна\" 1944, \"На изток от рая\" 1952, \"Зимата на нашето недоволство\" 1961.
Нобелова награда за литература 1962.

Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за автора можете да намерите още в:

www.ocean.otr.usm.edu/~wsimkins/steinb.html

www.ac.wwu.edu/~stephan/Steinbeck/

www.sjsu.edu/steinbeck

www.kirjasto.sci.fi/johnstei.htm

www.nobel.se/literature/laureates/1962/steinbeck-bio.html

www.caviews.com/john.htm

www.almaz.com/nobel/literature/1962a.html