Безкрайна нощ

Автор: Мартин Ралчевски

Коментари: 28

Издател Сиела
Брой страници 336
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 430 грама
Размери 21x14.5
ISBN 9542803515
Баркод 9542803515
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Романът „Безкрайна нощ" е опит да се намери изгубения ключ на човешката надежда... Увлекателен, изпълнен с динамика, драма и разтърсващи откровения... Източник не само на мъдри мисли и любопитни факти, но и от началото до края изпълнен с много действие, драматизъм и надежда.
Слави Митрев - филолог

Наистина завиждам на читателя, че тепърва ще я чете! Когато получих ръкописа и го прочетох, бях потресен - от идеята, реализацията, дълбочината и таланта на Мартин. Това е един от най-добрите ръкописи, които съм чел през годините - оригинален, завършен и смазващ. Със сигурност българската литературна сцена ще има нов силен и ярък
Светлозар Желев

„Безкрайна нощ" е от този тип съвременни романи, които от първата до последната страница оставят читателя буквално без дъх. На какво е способен човек и докъде може да стигне, когато истински копнее да бъде щастлив, но притиснат от жестоката действителност и лошото стечение на обстоятелствата е изправен пред едно от най-ужасяващите неща на тази земя? Отговорът на този въпрос предстои да научите сами.
Историята на главния герой е всъщност и история на онези от нас, които искат да повярват в своята собствена звезда, но нямат смелостта да го сторят. На всички тях им предстои едно трудно, но пречистващо пътуване, което е в състояние да ги отведе там, където въжделенията стават възможни, а мечтите се сбъдват.

от Администратор / дата: 09 май 2017

към Фани: За съжаление, изданието е с изчерпан тираж. На този етап от страна на издателството не ни е предоставена информация относно предстоящо преиздаване.

от Фани / дата: 06 май 2017

Искам да имам тази книга. Как и откъде мога да я закупя?

от Лили / дата: 04 май 2016

Марти, всичките ти книги ми действат много успокояващо. Чудесни са.

от николов / дата: 15 фев 2016

Нека бъдем реални. Твърде ученическо описание. Стилът твърде първичен. Сюжетна линия -елементарна. Чудя се как хора тук го сравняват с Брейдбъри, Куелю, Кастанеда!!!!!. Още малко ще бъде олицетворение на Балзак,Ремарк, Кронин, Мопасан или Достоевски, хайде моля ви се!!!. Да господинът има добър старт, но не чак толкова висок. Според моето скромно мнение е нещо малко по високо от посредственно.

от M. Попов / дата: 31 авг 2015

В българската литература днес няма такива книги.
Изпълнена е със смисъл и кара човек да мисли. Така е и с другите книги на автора, чел съм Измама и Емигрант, аз затова ги препоръчвам.
Иванов, не си само ти. Аз също видях голяма част от моя живот тук. Сигурно защото книгата поставя сериозни въпроси.
Богата!

от Катя / дата: 21 авг 2015

*СПОЙЛЕР

Не е лоша за леко четиво, макар че си е формат тухла четворка, аз лично я прочетох за няма и три дни. Но.. това, което крайно ме подразни, е реално стила на автора. ''ученическо есе'' е слабо да се каже - имам чувството, че въпросния писател се е чудил как да си запълни листите - поток от еднакви, безлични думи. Неща от сорта: " незнайно как и по необясними причини'' ''обясни и разясни'' ''красив и прелестен'' (ако някой не схваща - това са синоними и спокойно може да мине без да го дообяснява), безконечни редове от глаголи синоними. Ужасно. Но не дългите изречения ме притесняват, колкото това, че са вън от смисъл, когато са набъкани с хиляда думи, които казват едно и също. Би следвало да наблегне на въздействието и оригиналността им, не броя. Историята е добра като идея, но можеше да се пресъздаде и по-реалистично. Или е възможно всички шофьори на тирове по ''случайност'' да се оказват многословни философи и едва ли не мъдреци. Всички? Сереозно ли? Че и безкрайно религиозни. Щеше да е добра да има повече сблъсък на различни гледни точки. От друга страна, засега не съм попадала в друга книга на така детайлно предадени разговори на тази тематика (смисъл на живота и Бог), което пак го прави интересно за мен. Като цяло умея да извадя ползи от всяка книга, но цялостната оценка за тази би била 2 звезди, най-много три.

от Ренета / дата: 23 окт 2014

Трогателна книга! На много места настръхвах като четях или съпреживявах до сълзи историите в романа. Горещо препоръчвам!

от Иванов / дата: 18 сеп 2014

Това е като моя живот! ! ! Преди исках да го опиша, но се отказах, защото това което изживях е много лично и не мога да го опиша с думи, но сега гледам по друг начин на жена ми. Все едно съм я загубил, усещайки това безсилие пред този факт и тази празнота, не просто скръб, а нежелание за живот, нещо сподавено, много гадно чувство. Говорех с нея насън, знаейки, че е починала без да се учудвам от това. Разликата между мен и Марк е, че аз имам грехове към нея, и бях забравил, че именно тя е моята най-голяма мечта, за която съм се молил по същия начин като в книгата, от дъното на душата си, чистосърдечно със свои думи.
Хубаво е, че книгата започва с това, че живота е един и няма поправително, което е така, но ако човек много, много, силно обича му се дава втори шанс, както в "Гарванът" с Брендън Лий, Бог да го прости.
Знам, че авторът не си е измислял, просто е раздул нещо истинско преживяно, което продължава да живее...
Последните 3-4 изречения, преди епилога, бяха най-силни за мен!

от Иванов / дата: 14 сеп 2014

Чета книгата, и не мога да повярвам...това са като моите лични и толкова дълбоки преживявания!!! И дори за самоубийството (наистина е така в такъв момент, от опит го знам, неща, с които сме свикнали и не са ни правили впечатление, в мигът преди смъртта ни се открива невероятната им красота, не говоря само за природата, а за една стена с лющеша се мазилка или счупена чинийка за кафе, в един момент стават толка живописни, всичко е толкова красиво и прекрасно в момента преди смъртта), и за Моника (направо съм шокиран, все едно аз съм го писал), а за незабелязването цвета на очите, които са в сърцето ти денонощно, направо млъквам... Усещането да откриеш душа и опит толкава близък до твоят е...без думи. П.с. Много сухарски отзиви за книгата са напечатани на корицата. Смятам, че човек трябва да е поет за да опише съдържанието й.

от Маги / дата: 05 юни 2014

Много хубава и добре написана книга,но аз лично предпочитам по-сгъстения разказ...ако може да се нагнетят изреченията и да се намали обема. Сега хората нямат време да четат описания ...образно казано "Балзак описва как скърца една врата в цели 9 страници"... при Мартин нещата са детайлни, но ....сега времето е забързано...за мен поне е по-важна емоцията от описанието ..т.е. ако може да се предаде с по-малко думи. Но така или иначе - хареса ми ... може би просто аз имам такова светоусещане...не обичам едно изречение с 5 подчинени и 9 чуждици,както сега е модерна да се пише в БГ ...мразя вулгарните романи. И както се казва - най-трудно е да се напише "кратко писмо". Но Мартин пише на красив Бг език.
Обичам прозата да е като поезия...нагнетена и въздействаща както с историята и философията в нея ...така и с краткия изказ...т.е. изстискана сентенция и като идея и като музикално звучене на езика.
На този фон ...не знам как е в Англия .....но тук в Бг животът е много озъбен ...такива книги като тази, които ратуват за добротата , добросърдечието ,за вселенската любов...между човеците и вселената...са си островче на спокоствието...и имат своята лечебна сила ... най-вече за душата.

от Ани / дата: 25 юни 2010

Благодаря за съвета.

от pocahontas / дата: 10 юни 2010

Не се чудете, че е изчерпана. Това е най-сигурното доказателство за това дали някоя книга е хубава – когато се е продала. От миналата година още си я бях набелязала, но докато се наканя да си я купя и аз изпуснах влака. Сега ще чакаме да я преиздадат. Кой знае колко време ще мине. Забелязала съм, че с книгите на авторите, които не се рекламират специално става обикновено така. Независимо, че повечето са истински талантливи. Същото е положението и с книгите на Николай Лилиев, Деян Енев, Еленко Ангелов... мога да изброявам още, но знам, че няма кой да ме чуе.

от Ани / дата: 14 май 2010

Не мога да открия тази книга. В Хеликон им е свършила. Ще даде ли някой съвет откъде да си я набавя?

от Нора / дата: 05 май 2010

Аз по обратен ред. Първо прочетох 'Полубогиня', и след това 'Безкрайна нощ', а 'Горски дух' съм я оставила за финал. Завладяна съм от този писател. Чудесен. Понеже ги четох една след друга съм малко раздвоена. Но май тази е по-добра. Николай (12), аз мисля че ако беше без хепи едн щеше да е незавършена. Така си е добре.

от Деси / дата: 14 апр 2010

Според мен е пресилена, не е като да няма идея, но срещита с всички тези хора по време на пътя му са малко невероятни, измислени, пресилени като начин на изразяване. Иначе те кара да се замислиш, да.

от Боби / дата: 04 сеп 2009

Прекрасна! Наистина ПРЕКРАСНА !!!

от звярът / дата: 06 юли 2009

страшно ме изкефи. просто си спомних за майка и татко и ме направи по-добър. вече не съм оня тъпак дето ..

от Филипов / дата: 15 май 2009

Има стил и е добра, чух за нея на бизнес среща в "Родина", а това само по себе си е знак, че става.
И на мен ми хареса.
Има много дискусии и я намирам полезна.
Поздравления.

от Криси / дата: 19 апр 2009

С две думи това е една задълбочена и каращата те да се замислиш за важните и вечни неща книга. Написана е с умение и безспорен свеж и истински талант.

от Николай Грамчев / дата: 23 мар 2009

Прочетох я за три дни. Признавам едно: до преди това не знаех историята за х-л Калифорния.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Stan Power / дата: 14 мар 2009

Въпреки че имам леки забележки за мен това е едно полезно и готино четиво. Прави те по-добър и ти вдъхва вяра. В определени моменти от това има нужда почти всеки.

от ники / дата: 11 мар 2009

г-н Ралчевски да спре да си пише сам коментарите за собствените си книги под чужди имена. и то във всички сайтове за книги!

от Пинко / дата: 11 мар 2009

Мммм да. Става.

от Ренета Варчева / дата: 17 фев 2009


Романът е много, много добър, не се възприема пълния му смисъл от прочит на един дъх, налага се съзнанието да го дообработи , т. е. приключвайки го, читателят продължава да го осмисля и това според мен е едно от най-добрите попадения. Рядко четем нещо с видима лекота, а то ни \"принуждава\" още да го мислим, неволно ни връща към отделни идеи и провокира отношението ни, разбужда собственото ни мислене, изисква от нас да изразим и свое становище. Водим си виртуален диалог и изтъкваме своя идея, подобно на героите, които Марк среща в пътуването си. Нямам претенции на познавач, изказвам скромно мнение, според което е невероятно съчетанието между задълбочена философия и сюжетна линия с постъпателно действие и развитие, вероятно това е модерния подход, за да се породи интерес. За мен като читател е важна и вътрешната логика на събитията, действията и развитието на героите, перфектен е вариант, при който не знаем какво ще се случи, но то ни се струва единствено възможно, не е задължително да е стандартна причинно-следствена връзка.

от Жоро / дата: 12 фев 2009

Хубава книга! Така си е.

от Ники / дата: 23 яну 2009

Приятно и много сериозно четиво. Истински хубаво.

от Яница / дата: 27 ное 2008

Моята любима писателка е Исабел Алиенде, прочела всичко от нея. Обичам да чета и Робърт Елис, Джон Стайнбек, Мери Кларк, Пауло Куелю, Рей Бредбъри и Клод Кюни. За пръв път чух обаче за Мартин Ралчевски едва вчера. Днес вече съм прочела романа му и се чувствам длъжна да напиша нещо. Всеки авотор е специфичен и уникален. Този обаче е нещо повече! Като феникс се появи от никъде и написа нещо НЕПИСАНО до сега. Това е книгата с най-силно послание, която съм чела в живота си!!! Смело бих го сравнила само и единствено с Карлос Кастанеда! Книгата не може и не трябва да се разказва, защото е толкова задълбочена и размазваща, че трябва да се ПРЕЖИВЕЕ

от Алис / дата: 26 ное 2008

Подариха ми я за рождения ден, приятно съм изненадана от желанието на този млад мъж да опише такава история. На моменти малко дразни стилът "ученическо есе" на тема първа любов. Но като цяло книгата е четивна и се чете на един дъх.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Безкрайна нощ е изключително талантливо написан и увлекателен роман, в който Мартин Ралчевски ни тласва в преследване на привидно непостижимото щастие. Роман, напомнящ ни да се вгледаме в самите себе си и в мечтите си, скрити в дълбините на душите ни.
    Авторът ни среща с персонаж, изживял  материална задоволеност, недоимък, отчаяние, любов, изгубил себе си в мътния водовъртеж на повтарящото се ежедневие. Но през цялото му преследване на щастието не го оставя надеждата за чудо.Срещите с различни хора и тяхната житейска философия изпълват живота му със съдържание и го правят много по-мъдър.
    Все пак безкрайната нощ свършва там, където започва просветлението....
„Имай смелостта да приемеш мечтите си насериозно и ще направиш чудеса!“ е едно от директните послания на автора.

Йорданка Василева - книжар, Хеликон Стара Загора

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Той е богослов по образование и писател по призвание. Живее в Англия, но България и православието са първостепенни за него. Заради различния му поглед върху световните събития визитите му в родината предизвикват винаги журналистически и читателски интерес.

Книгите му са изключително автентични и емоционални. Сред тях се нареждат „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“, „30 паунда“, „Измама“ и „Емигрант“. Някои от тях са преведени на английски и немски език.

„Антихрист“ е седмата книга на Мартин Ралчевски.