Страхът от варварите

Автор: Цветан Тодоров

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 304
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 380 грама
Размери 21x14
ISBN 789543215980
Баркод 789543215980
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Тероризмът най-често бива сочен като основната заплаха за днешния глобализиран свят. Най-развитите страни и общности от държави търсят изход от тази опасност, обявявайки война на тероризма. Коя е нейната първопричина – икономическа, религиозна, политическа? Цветан Тодоров е посветил книгата си на този сложен въпрос. Привилегированата гледна точка в неговото геополитическо изследване се определя от размисъла за характера на човешките култури. Отношенията между тях нерядко са следвали модела на противопоставяне между цивилизацията и варварството. Заслугата на тази книга е в преодоляването на широкоразпространените представи за териториална разделение на света по тези два критерия. Подобно разделение логично води до тезата за сблъсъка на цивилизациите. На нея Тодоров убедително противопоставя своя възглед за необходимия диалог между културите и за възможността той да получи политическо продължение.
Стоян Атанасов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Кое е варварщина – да забиеш кола-бомба във военна сграда или да сринеш цял цивилен квартал от въздуха в отговор?

Според средният американец първото, защото е извършено от брадати мюсюлмани. А според Цветан Тодоров, както и всеки мислещ човек – и двете.

 Книгата му “Страхът от варварите” е сериозно изследване върху темата за неприемането и омразата към чуждото, която властва в съвременния свят. Той проследява това явление от дълбините на историята до съвремието, което е белязано от глобализация на икономиките и дефрагментация на хората според религиозни, етнически и други признаци.

 Цветан Тодоров разделя света на четири зони, всяка доминирана от едно основно чувство:

   Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка – “апетит”.

   Арабски свят и други мюсюлмански държавии – “озлобление”.

   Западен свят – “страх”.

   Останалите – “нерешителност”.

Тезата на учения е проста: “Страхът на Запада от терористите, смятани за варвари, варваризира самия Запад”. Основно доказателство за това са както започнатите кървави войни, така и ренесансът на мъченията и изтезанията при управлението на Буш. Тодоров пише: “Те (изтезанията) са възможно най-сигурния белег за варварство, за достигането до онзи екстремен полюс в човешкото поведение, който ни кара да потъпкваме по най-жестокия начин човешката същност на другия”.

Няма цивилизовани народи, няма и варвари, смята той: “Никоя култура не е сама по себе си варварска, никой народ не е окончателно цивилизован; всички могат да станат и едното, и другото.”

Що е варварство? Непризнаване човешката същност на другия. Това, което все по-силно завладява света заради безкритичните американски медии, бих добавил аз.

Книгата е силна и сериозна, може би в първата си част твърде тежка и абстрактна, но после става четивна и достъпна. Заслужава си четенето, за да се види гледна точка, която практически липсва в обсъжданията на съвременните проблеми.

Христо Блажев, www.knigolandia.info

Цветан Тодоров Тодоров е българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

Прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.
Цветан Тодоров е Ръководител на научни изследвания в Националния център за научни изследвания в Париж. Автор е на голям брой трудове, сред които “Памет за злото, изкушение на доброто” (изд. ЛИК, 2001) и “Дълг и наслада, един живот на посредник” /подготвя се за печат в изд. ЛИК/ - неговата интелектуална автобиография.