Фабрика за Абсолют

Автор: Карел Чапек
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 176
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 194 грама
Размери 20x12
ISBN 9789543302000
Баркод 9789543302000
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Фабрика за Абсолют” е социално-фантастично и същевременно утопично произведение. В романа става дума за откриването на Карбуратор, който произвежда Абсолют. Карбураторът е изобретение на маргиналния чешки инженер Марек, който предлага проекта на някогашния си съученик Бонди. Карбураторът започва да произвежда чудовищни количества енергия, но едновременно с това материята изчезва и се освобождава Абсолюта, Божественото. Авторът използва в книгата си познанията си по атомна физика, както и всичко най-ново, което му е известно дотогава. „Карбураторът ми разлага материята напълно и произвежда вторичен продукт: чист Абсолют. Бог в химически чист образ. От единия си край изплюва механичната енергия, а от другия – Божествената субстанция. Моят карбуратор е фабриката за Абсолют.” Предприятията на Бонди започват да произвеждат огромни количества карбуратори и ги пласират по цял свят. Така освободеният Бог предизвиква навсякъде хаос, омраза и религиозен фанатизъм. Поради това политическите представители на световните сили се срещат на тайна конференция и установяват, че Бог се проявява по различен начин в различните страни. „Фабрика за Абсолют” е сатира, изпълнена с много проникновение. Хуморът на Чапек е философски и остроумен. От птичи поглед той гледа спокойно неудържимия ход на побъркания свят, който с малко повече чувство за хумор, ще може по-лесно да се понася.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Инженер Р. Марек от двадесет години работи върху въпроса за изгарянето на веществата. След неуморен труд той изобретява Карбуратор Перфект, който не може да се сравни с другите отоплителни техники. Освен, че се захранва с оскъдно количество въглища за дълъг период, Карбуратор произвежда и друг продукт: АБСОЛЮТ!
Абсолютът всъщност е Бог.
След като Г. Х. Бонди, президент на заводите МЕАД, купува въпросния Карбуратор Перфект от Марек, започва масово пласиране на новото изобретение...
Какво ще стане когато „Бог слезе на земята“?
Повечето хора са си представяли или са изживели на свой гръб недостига на даден ресурс. Във „Фабрика за Абсолют“ е представена точно обратната картина – изобилието на ресурсите, бълвано от Абсолюта. Едно е сигурно: на човек не му е необходим  недостиг, но не му е необходимо и изобилие. Как ще се справят с този проблем хората, можете да узнаете, когато се потопите в страниците на „Фабрика за Абсолют“, в света на Карел Чапек – световноизвестният писател и драматург, чиято рожба е думата „робот“.

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново

Явно производството на големи количества евтина енергия е било важен въпрос и през далечната 1922 г., защото именно с разрешаването на този проблем започва небезизвестният роман на Карел Чапек ”Фабрика за абсолют”.
Инженер Марек създава машина, която разгражда материята без остатък и я превръща в евтина, леснодостъпна, чиста енергия. Но се оказва, че целият процес има и един страничен ефект. Защото, какво ще открием ако стигнем до първоизточника, залегнал в основата на всяка жива и нежива материя в нашия свят? Естествено, ще се натъкнем на нашия Създател! И оттам започват големите проблеми, защото всекидневният досег с Божественото(или с Абсолюта) съвсем не е лесна работа...
Една от най-известните антиутопии, произведение с фантастични елементи, философски прозрения и социални мотиви, поднесено в характерния за Чапек остроумно - ироничен стил! С две думи - прекрасна книга. Или по-добре - Абсолютна книга!

Димитрина Георгиева – Хеликон, Бургас

Знаменитият чешки прозаик и драматург Карел Чапек е роден в Мала Святоновица на територията на Австро-Унгария (сегашна Чехия) в семейството на селски доктор. Изучавал е философия в Прага, Берлин и Париж; през 1917 г. се заселва в Прага и започва работа като журналист. Литературният дебют на Чапек е през 1916 г. Голяма част от ранните си произведения е написал в съавторство с брат си Йозеф, художник, който е илюстрирал няколко от книгите на Карел. През 1920 г. е публикувана пиесата \"R.U.R.\", в която за първи път се използва думата \"робот\", впоследствие навлязла във всички езици по света. За връх на творчеството си Чапек счита романът \"Войната със саламандрите\" (1936) - политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения \"1984\" на Джордж Оруел.