Кратка история на Италия

Автор: Кристофър Дъгън

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 286
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 404 грама
Размери 24x17
ISBN 9789543980482
Баркод 9789543980482
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Още от създаването си през 1861 г. Италия се бори да развие ефективна политическа система и стабилно чувство за национална идентичност. Тази кратка история, която обхваща периода от разпадането на Римската империя до наши дни, обръща специално внимание на трудностите, пред които се изправя Италия през последните два века в стремежа си да изгради държава.

Първите глави описват географските и културните пречки, затрудняващи обединението, и проследяват многовековното политическо разделение на полуострова от VI в. насам. Това наследено разделение е основен проблем за управниците на Италия след нейното обединение, което става по-скоро случайно, отколкото умишлено през 1859–1860 г. Целта на книгата е да направи преглед на политическата, икономическата, социалната и културната история, обръщайки по-специално внимание на редуването на материалистичните и идеалистичните програми за създаване на национална държава.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Хилядолетната история на италианските земи е история на великата Римска империя, на богатите средновековни градове, ренесансовата и барокова култура... Толкова много и различни пластове формират народа на Италия, че трябва наистина научна ерудиция и широта на погледа, за да се напише една, пък и дори кратка, книга върху проблематиката. Британският историк Кристофър Дърам смело, и напълно успешно, се заема със задачата.

Обхватът на неговата „Кратка история на Италия” е от разпадането на Римската империя до Италия пред осемдесетте години на XX век, а най-силен и интересен поглед дава проследявайки борбите за обединение през XIX в. и годините на фашистката диктатура на Мусолини. Дърам е балансиран в своя анализ показвайки културните, икономически и политически процеси, влияещи и породени от италианците. Това е книга надскачаща простото изложение на имена и събития, постигаща един далеч по-интересен и задълбочен анализ на разнообразните процеси. Италия в цялата си сложност е напълно различна от стереотипите за „сладък живот”. Превратностите и трудностите, с които италианците трябва да се сблъскат в новата си история около мечтата за обединение, опитите за постигане на статут на Велика сила, разочарованията след Първата световна война и една траеща две десетилетия фашистка диктатура създават една динамична нация, със своите травми и идеали.

Великолепното въведение в италианската история на Кристофър Дъган е достойно да се нареди след добрите книги по темата, които вече са познати на българските читатели, като детайлната „История на Италия. От зараждането до наши дни” на Пиер Милза. Увлекателна и информативна книга.Димо Георгиев, Хеликон Шумен