Един ден в Древен Рим

Автор: Алберто Анджела
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Колибри
Брой страници 336
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 262 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545297724
Баркод 9789545297724
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

„Един ден в древен Рим“ е книга за живота в столицата на Римската империя в периода на най-голям разцвет при император Траян. Много книги и филми са се опитвали да документират всекидневието на древните римляни, но малко от тях могат да се похвалят с поразителната достоверност, постигната от Анджела в описанието на „един обикновен ден“ от живота им през 115 г. сл.Хр. Изчерпателният разказ, който започва в дома на заможния римски гражданин и проследява заниманията му, минава през пазара за роби и кървавите сцени в Колизеума, за да стигне до кулинарните удоволствия и сексуалните практики, ни „телепортира“ в триизмерното пространство на великия римски мегаполис. Читателят буквално вижда как протича по часове един ден в древен Рим, чува виковете на търговците и разговорите в салоните, подушва парфюма на матроните и уханието на таверните. Ето какво казва самият Анджела за книгата си:
Как са живели древните римляни? Какво се е случвало всеки ден по улиците на Рим? Всички ние поне веднъж сме си задавали подобни въпроси. И именно любопитството е накарало и вас да отворите тази книга. Съществува „трик“, чрез който наистина може да се разкрие всекидневния живот по тези места. Той е да се обърне внимание преди всичко на детайлите: използването на стъпалата, „графитите“ върху мазилката на стените, браздите, оставени от колите по улицата... Ако се съсредоточите върху тези подробности, изведнъж всяка руина ще се съживи и „ще видите“ хората от едно време. Именно такъв е духът на книгата: Голямата история, разказана от хиляди малки истории.

Ключови думи: Ден на античната култура

от Методи / дата: 05 мар 2017

Мда, съгласен съм с мнението по-долу. Така поднесена, историята в училищата няма как да не бъде любим предмет. Но уви!

от Иван Б. Генов / дата: 16 дек 2015

Много добър и четивен справочник, рядко срещан професионален превод.

от Роси / дата: 25 апр 2014

Страхотна книга, която разглежда всички аспекти на живота в Древен Рим. Препоръвам я.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Представете си суетата и оживление на улиците в древния Рим – един от най-големите градове на древния свят, център на могъща империя разпростряна от Близкия изток до Британия и от германските земи до Северна Африка. Цялото богатство на тези земи се стича в Рим. Прави го толкова могъщ. Представете си как историята може да оживее, стига да имате верен и опитен водач, който притежава достатъчно познания да вдъхне живот на отдавна изчезналите площади, магазини, храмове.

Книгата „Един ден в Древен Рим” ще е правилен избор за всеки, който е готов за едно литературно-историческо пътешествие из дебрите и потайностите на Рим. Авторът Алберто Анджела е един невероятно увлекателен разказвач, автор и водещ на много предавания посветени на историята и културата на античен Рим. Изборът му е да поднесе едно увлекателно представяне на града такъв, какъвто е бил в своя зенит, да покаже онзи особен делничен ритъм на населението и как се е случвало цялото уникално сливане на езици, култури и религии. Сливане постижимо само в един истински мегаполис.

Разкриването на голямата история чрез разказването и разбирането на множество малки и наглед дребни детайли прави книгата толкова сполучлива и забавна, пълна с любопитни факти и четивна.


Димо Георгиев, Хеликон Шумен

      „Голямата история, разказана чрез малки истории!“ Това е духът на тази нетрадиционна и силно интроспективна книга! Още от самото начало, страниците на книгата карат руините на античният град да оживеят чрез описанието на ежедневието за обикновеният римлянин! Какви навици, обичаи са битували, какво е било облеклото им, храната им? Авторът изследва местата до най-малката подробност и ги представя, такива, каквито са били преди хиляди години, като моментна снимка от древността и поражда у читателя усещането, че се разхожда по улиците на Древният Рим, естествено, непринудено, автентично!

Ваня Чавдарова, Хеликон София - Стамболийски

Римският начин на живот и римската култура са залегнали дълбоко в основата на съвременния ни живот. Възприемаме Древен Рим като даденост. Чували сме за Цезар, за Калигула, за Нерон, но какво знаем за обикновения гражданин? Как е протичал животът му, какво е обичал и мразил?

Алберто Анджела ни помага да открием един отдалечен във времето свят. Но дали той е много различен от нашата действителност? Дали стремежите, страховете и надеждите на хората се променят през различните епохи или въпреки промените, настъпващи във времето, човешката природа е неизменна?

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив

Алберто Анджела (1962) е италиански палеонтолог, журналист, документалист и блестящ популяризатор. От дете обикаля света с баща си, известния телевизионен журналист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива огромна космополитна култура. Автор е – съвместно с баща си и самостоятелно – на десетина научнопопулярни труда, сътрудничи на вестниците „Ла Стампа“, „Айроне“, „Епока“, води предаването „Одисей“ по италианската телевизия RAI.