Дядо Прас

Автор: Тери Пратчет
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Вузев
Брой страници 346
Година на издаване 1999
Корици меки
Език български
Тегло 183 грама
Размери 18x10
ISBN 9544220534
Баркод 9544220534
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Колкото и далече да избягашe, човек винаги се настигаше."

Настъпва нощта преди Прасоколеда. Само че е твърде тиха. Има сняг, подскачат дроздове и червеношийки, дърветата са украсени както подобава. Уви, набива се на очи отсъствието на едрия дебелак, който раздава играчките. Изчезнал е. Гувернантката Сюзън трябва да го открие преди зазоряване, иначе слънцето няма да изгрее. Не й върви обаче на помощници, един гарван с пристрастие към очните ябълки, Смърт на плъховете и... богът на махмурлука.
За капак на всичко се оказва, че някой все пак се провира през комините, за да остави подаръци. Е, този път носи чувал вместо остра коса, но гласът му звучи твърде познатото: "ХО! ХО! ХО!.."
Вярно казват старите хора: "Не е зле в такава нощ да имаш очи и на гърба."

Ключови думи: Тери Пратчет, Цветът на 2020, Светът на Тери Пратчет

от деница / дата: 28 дек 2011

може ли да ми кажете други книги на Прачет

от evelina / дата: 05 фев 2011

любима и уникална , в типичния стил на автора и много-много забавна :)

от Историчката / дата: 31 окт 2009

Това беше първата книга на Тери Пратчет, която прочетох. Просто един ден една съученичка я донесе да си я чете в училище и аз и я измъкнах от ръцете. Прочетех я и буквално се влюбих в литературния стил на автора. През цялото време се кисках от смях. За мен това бие всички останали коледни истории.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

    Кое е това, което прави от едно кълбо пламтящ газ - Слънце? Вярата на хората - ще ви отвърне Смърт - и ще ви попита: „А вие бяхте ли послушни?”. Защото тази година той е този, който оставя стъпки в снега по покривите, спуска се през комина и пълни окачените над камината чорапчета с подаръци, изпълнявайки желанията на децата, понякога твърде буквално. О, и не се тревожете, ако чуете едно леко зловещо „Хо-хо-хо”, на него просто му липсва практика.
    Но, когато злите сили във Вселената са се съюзили да унищожат вярата в Дядо Прас, тя трябва да бъде съхранена! На всяка цена! Защото той не е просто „бездушна комерсиализация на дата, която дори не си струва да бъде отбелязвана”. Той е повече и от „антропоморфна персонификация на духът на Прасоколеда”. Дядо Прас е Вярата (от която вековете любезно са махнали всичката кръв), че утрото ще настъпи и Слънцето ще изгрее за нов ден. Във Вселена в която няма доказателство за съществуването на дори едно атомче справедливост, на една молекула молосърдие Смърт е готов на всякакви номера, за да съхрани уникалната способност на хората да вярват в нереалното. Защото как иначе то ще се случи?

Катя Дянкова - фен на книжарница Хеликон/Стара Загора

Роден в Беконсфилд. През 1959 година постъпва във висшото техническо училище в Уайкомб. Първия си разказ \"The Hades Business\" публикува в училищното списание през 1961 год., а през 1963 год. същия разказ се появява в професионално издание. През 1965 год. напуска училището и се заема с журналистика. През 1971 год. публикува първия си роман \"Килимените хора\" (\"The Carpet People\"). Истинският успех идва при Пратчет през 1983 год. след публикацията на блестящия хумористично-фантастичен роман \"Цветът на магията\" (\"The Colour of Magic\"), с който започва грандиозния цикъл \"Discworld\".

Според статистиката, през 90-те години Пратчет е най-четения във Великобритания автор, неговите книги са най-продаваните в сравнение с който и да е от живите писатели. Според някои оценки, неговите книги са около 1% от всички книги, продадени във Великобритания.