Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес; т.1-2

Автор: Антон Дончев

Коментари: 2

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 928
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 1321 грама
Размери 21.5x15
ISBN 9547393375
Баркод 9547393375
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 30.00 лв.

"Степта" и "Константинопол"- т. 1,2/комплект/ са първите две части на "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес", с които изд. "Захариий Стоянов" поставя началото на представянето на творчеството на Антон Дончев в 15 тома. Книгите са предназначени за ценители, студенти и за всички, които искат да разширят познанията си за българската класическа литература. “И така - започвам да разказвам сказанието за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес. Говоря, а не записвам, защото ослепях. Половин век измина от деня, когато признах, че съм само локва, просната в нозете на хората, и че съм само парче гладка вода, като по чудо утаено след пороя на необикновени и странни събития. Ала в това огледало се бяха отразявали лицата на силни и красиви люде - и разбрах, че трябва да разкажа за тях.
И по онова време бях вече стар, а тези изминали петдесет години бяха най-щастливите през живота ми. Така щастлива и сигурна се усеща трудната жена, която знае, че мъж, баща, братя, че целият й род бди над нея - не над нея, а над плода в утробата й. И не мислех за смъртта, и не мислех за опасностите. А пребродих земите от Кавказ до Сицилия, но колкото и страшни неща да срещнах и да преживях, никога не помислих, че идва краят ми. Защото бях уверен, че съдбата ме пази - мене, последния свидетел, за да разкажа правдата на днешните хора, които идеха след нас. И не искам да го призная, но съм отлагал година след година първия ден на своя труд, защото бях уверен, че докато не кажа „свърших", ще бъда неприкосновен.Тогава ослепях и разбрах, че никога повече няма да видя слънцето, и разбрах, че съдбата ме предупреждава сурово и строго, въпреки че не ме наказва със смърт. Трябваше да започна своята работа. Трябваше да се отделя от света и да се превърна само в глас, който си спомня. Не можех повече да отлагам.”
/Антон Дончев/

от Шанара / дата: 03 юни 2010

Страхотна книга. Няма да си я взема само защото имам старите книги, където е разделена на 3 части. Направо те пренася в годините около създаването на България.

от Николай / дата: 31 мар 2009

Книгата е много интересна понепървите няколко листа,но за съжаление изданието,което имам не е много качествено,защото през два-три листасе появявя по някоя и друга бяла страница и така се накъсва самият разказ...дано отново я има в наличност тази книга

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg