Сътворението

Автор: Гор Видал

Коментари: 4

Издател Сиела
Брой страници 688
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 873 грама
Размери 21x15
ISBN 9789542808800
Баркод 9789542808800
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Физическото разнообразие на човешкия род е точно толкова удивително, колкото еднообразието на човешката природа."

"Сътворението" е книга за загадките на Битието, разгадани от Перикъл, Демокрит, Дарий, Ксеркс, Буда, Конфуций... Вечните въпроси за природата на човека и за условията на неговото съществуване налагат неизбежно едно сравнение между духовното, социалното и политическото развитие на древните общества и на нашата съвременност. Това сравнение постоянно ни напомня факта, че физическото разнообразие на човешкия род е точно толкова удивително колкото и еднообразието на човешката природа.

Ключови думи: Вечната класика

от Велков / дата: 13 яну 2017

В същност Питагор се заиграва със семейство бобови. Например - грахът. Иначе боба вярно с Колумб идва в Европа. Не съм му проверявал фактите, но книгата откровено е антисемитска, от друга страна Видал много трудно може да бъде обвинен в дискриминация. По-скоро идеята му е да провокира.

от Никола Петров / дата: 07 май 2016

На стр.30 Г.Видал пише, че Питагор забранил на питагорейците да ядат боб, тъй като "семената му съдържали преселващи се човешки души -индийска представа неизвестно как стигнала до Питагор".
Доколкото ми е известно бобът е пренесен в Европа от Америка след около 2000 години. Ако е така, колко са точни останалите факти описани в книгата?

от Читател / дата: 24 май 2011

Какъв е преводът в сравнение със старото издание (1989)? Стойностен или подобен на журналистическо писание пълен с чуждици? Питам, защото съм много разочарован от превода на новото издание на ,,Дванадесетте стола\\\\\\\'\\\\\\\', където изрази, станали нарицателни (като ,,титан на мисълта\\\\\\\'\\\\\\\'), са преведени по неузнаваем начин.

от Logos / дата: 11 мар 2011

Заедно с Юлиан Гор Видал нагледно показва как трябва да изглеждат качествените исторически романи. Ерудиция, съчетана с изграждането на герои, които живеят напълно естествено и пълнокръвно в контекста на представеният исторически период. 'Сътворението' е едно пътешествие из философските доктрини, които са изковали съвременната ни цивилизация. Лично аз горещо я препоръчвам!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Гор Видал (на английски: Eugene Luther Gore Vidal, Юджийн Лутър Гор Видал) е американски писател, автор на романи, пиеси и есета.

Видал е роден на 3 октомври 1925 г. във военната академия Уест Пойнт. Баща му, Юджийн Лутър Видал, е един от първите военни летци на САЩ и от 1933 до 1937 е начело на Бюрото за търговски полети към Департамента на търговията в администрацията на президента Франклин Делано Рузвелт. Майка му, Нина Гор, е театрална актриса от Бродуей. По майчина линия дядо на Гор Видал е сенаторът Томас Гор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидента Арън Бър. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед е на Джими Картър и на Ал Гор. Познава лично много от водещите американски политици от последните 60 години.

Израства в столицата Вашингтон. Често помага на слепия си дядо, сенатора Томас Гор, като му чете на глас документи и го придружава. Именно изолационистките убеждения на дядо му оказват силно влияние върху политическата философия на Видал, който остава неизменно критичен към всички американски политически действия, подчинени на империалистични цели. През 1943 г., непосредствено след завърване на академията Екзетер (Phillips Exeter Academy) Видал се записва в армията и служи на Алеутските острови до края на Втората световна война.

Видал е автор на над 20 романа. Първият - “Уилиуоу” написва едва 20-годишен. Артистичната му кариера често нагазва в скандали. Истински и скандално популярен го прави третата му книга - “Градът и стълбът”. Ню Йорк Таймс отказва да публикува рецензия за романа, който пръв в американската литература открито засяга проблемите на хомосексуалността. Видал обаче се утвърждава като исторически белетрист. Признат е за изобретател на политическия исторически роман. В продължение на над шест десетилетия Видал изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. Над 20 романа, осем пиеси, десетки сценарии и разкази, над 200 есета и множество обществени изяви запълват личната му биография.

През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература (National Book Award).

С първия хронологически написан роман почва и българската серия. Следват "Вицепрезидентът Бър", "1876 година", "Линкълн", "Империя", "Холивуд". Свързва ги съдбата на измисленото семейство Санфорд. Из тях се явяват Франклин Рузвелт, Арън Бър, Ейбрахам Линкълн.

В България Гор Видал стана любим автор с “Калки”, после предизвика небивал интерес с “Вашингтон, окръг Колумбия”, “Сътворението”, “На живо от Голгота”.

Признат е за един от най-влиятелните либерални американски интелектуалци на XX век.