Термопили в пламъци

Автор: Стивън Пресфийлд

Коментари: 0

Издател Ера
Брой страници 384
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 350 грама
Размери 21x14
ISBN
Баркод
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Появата на “Термопили в пламъци” бележи завръщането на историческия роман у нас, който в последните няколко години загуби своята популярност. Авторът е нов за българските читатели, но в световен мащаб е добре известен. Роден в Тринидад, Стивън Пресфийлд се радва на литературна слава вече 10 години. Творчеството привлича редица известни филмовите режисьори, а критиката не спира да ласкае романите му. След излизането на “Термопили в пламъци” авторът си спечелва уважението на южните ни съседи, които в знак на признателност през 2003 г. го обявяват за почетен гражданин на Спарта.
“Не аз избрах да пиша за историята, а историята избра мен” – казва са себе си Стивън Пресфийлд, който от ученическите си години досега не е спирал да чете Херодот, Омир, Софокъл и Платон. Самият Пресфийлд признава, че е учуден от успеха на литературните си “рожби”, които, както твърди, е писал за забавление. “Може би съм живял в Гърция в предишния си живот” – шегува се писателят. Героите от страниците на “Термопили в пламъци” са детайлно и умело пресъздадени - мъже и жени, възпитавани чрез философията за постигане на хармония в отношението към близките, страха и смъртта. Нищо човешко не им е чуждо – любов, мъка, гняв, страх. Въпреки това тези достойни бойци проявяват безразсъдна смелост в битката при Термопили – триста срещу два милиона. Верни на воинските си закони и на зародилата се по онова време демокрация (завладяла днес целия свят), триста мъже извършват подвиг в името на свободата на цял народ и запазването на люлката на цивилизацията. Това им отрежда славно място в историята и се превръща в символ на вечните добродетели - смелост, чест и вярност.
Пресфийлд скъсява дистанцията на времето и ни въвежда в бита и културата на гражданите на полиса Спарта. Романът му запълва празнотата между сухите факти, дати и имена от учебниците по история и желанието ни да се докоснем до античния свят. В тази историческа сага Пресфийлд представя най-епичната битка в древността, но също така я преплита със съдбите на главните герои. Набляга на техните лични преживявания и на начина, по който обикновените хора се изправят пред необикновен враг в героичен сблъсък, без да загубят самообладание и вяра в силите си. На преден план са отношенията между героите и любовта към ближния, далеч преди да се появи християнската религия.
Стилът на автора впечатлява с ескалиращо напрежение на повествованието, силни диалози и емоционални сцени, философски размисли за силата на волята и физическата сила, за страха и смелостта, за женското и мъжкото начало.
След излизането на “Термопили в пламъци” историците ще погледнат с друго око на събитията от преди повече от две хиляди години, а читателите ще се докоснат до свят, който вълнува с висока култура и завидни човешки ценности, едновременно близък и далечен.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]